Косово

Оебс: Бирачи четири општине на северу сами да одлуче хоће ли гласати за смену градоначелника

Мисија Оебс саопштила је да бирачи у четири општине на северу Косова сами треба да одлуче да ли ће учествовати на гласању за смену градоначелника, истичући да је учешће свих заједница у демократским процесим и институцијама од кључног значаја за омогућавање нормализације односа Београда и Приштине.

Из Оебса су на Фејсбуку навели да политичке изјаве не би требало да обесхрабрују бираче да учествују демократским процесима.

„Без обзира на недавну разочаравајуће изјаве политичких које обесхрабрују бираче да остваре своја демократска права, бирачи у свакој општини одлучују да ли ће гласати или не опозив градоначелника 21. априла. Учешће свих заједница у демократским процесим и институцијама је од кључног значаја за омогућавање нормализације“, наводи се у саопштењу.

Подсећају да је више од 20 одсто уписаних бирача у свакој од четири општине Лепосавић, Северна Митровица, Зубин Поток и Звечан потписало захтеве за опозив градоначелника као део демократског процеса на покренутог на иницијативу самих бирача.

Бирачи стога, истичу, имају право да очекују да се на њихову иницијативу одговори у складу са релевантним законодавством. 

„Централна изборна комисија (ЦИК) је надгледала процес уз дужно поштовање правног оквира, те ће се саветовати да избегавају иновативне приступе, као што су коришћење камера на бирачким местима, што би захтевало детаљније разматрање и одговарајуће консултације“, поручују из Оебса.

Извор: Косово онлине; Фото: Радио Митровица север

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон