КосовоНасловна

Срби са КиМ једини Европљани којима треба виза

Са косовским пасошем се сада може безвизно у ЕУ, али Срби са КиМ са српским пасошем то и даље не могу, подсећа Франкфуртер алгемајне цајтунг додајући да би Брисел да им то омогући, али да се Приштина опире, преноси Дојче веле.

Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ) наводи да грађани Косова коначно могу да путују без виза у Шенгенски простор и наглашава да то ипак не важи за једну групу људи – Србе са Косова без косовског пасоша.

„Ако овај изузетак опстане, онда ће косовски Срби бити једини Европљани – не рачунајући грађане Русије и Белорусије – којима је и даље ускраћена слобода путовања у ЕУ“, наводи лист.

Како се подсећа, та „посебна ситуација“ настала је 2009. године кад су српски држављани добили могућност безвизних путовања.

Тада је Европска комисија инсистирала да се не прави разлика међу становницима Косова, па су тамошњи Срби, премда српски грађани, могли да добију само пасоше преко Координационе управе.

Са таквим пасошима се и даље не може путовати без визе.

„Сада Европска комисија предлаже да се укине то посебно правило из 2009. године. Њега је прегазило време увођењем визне либерализације за Косово, кажу у Бриселу“, пише ФАЗ. 

Томе се, наводи лист, противи влада Аљбина Куртија тврдећи да управо сада све више косовских Срба посеже за косовским пасошем што, како кажу у Приштини, доприноси интеграцији.

Франкфуртски лист пак наводи да је и даље мали број Срба који траже косовски пасош.

Прошле године их је, према подацима Приштине, било 4.350, а годину пре тога 3.400.

Подсећа се на писмо које је косовски вицепремијер Бесник Бисљими писао Бриселу у новембру, тражећи да косовски Срби и даље не могу са српским пасошем да путују у ЕУ те подсећајући да они увек могу затражити косовски пасош.

Лист наводи речи и једног неименованог косовског дипломате који каже да Косово не би могло да преузме одговорност за становнике који би путовали са српским пасошем и починили неки прекршај – рецимо останак дужи од 90 дана – или пак кривично дело.

„Можемо преузети одговорност само за држављане који путују са регуларним косовским пасошем“, наводи тај дипломата.

Лист подсећа да је у новембру и 21 косовска невладина организација такође писала Европској унији „користећи аргументе Владе скоро од речи до речи“.

На то је, пише лист, реаговало више грађанских иницијатива косовских Срба уз „неверицу и разочарање“. Питали су се како организације које су се годинама бориле против неоправдане изолације Косова у Европи сада траже трајну изолацију за део својих суграђана.

„Нејасно је како ће даље ићи ствари“, додаје ФАЗ. „Европска комисија се држи свог предлога за укидање посебног правила из 2009. године. Како би тај предлог био прихваћен, морају да га одобре чланице ЕУ и већина у Европском парламенту. Неизвесно је хоће ли се то десити пре европских избора у јуну.“

Лист оцењује да би до тада још могла да порасте популарност косовских пасоша међу косовским Србима.

„Али, то ништа не би говорило о расту јачања степена идентификације српске мањине са Косовом“, закључује лист.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон