KosovoNaslovna

Opljačkana Crkva Svetog Arhangela Gavrila u srpskom selu Osojane, u opštini Istok

Noćas oko dva časa iza ponoći opljačkana je Crkva Svetog Arhangela Gavrila u srpskom povratničkom selu Osojane, u opštini Istok. Posebno zabrinjava da do ovog napada dolazi nakon protivpravnog proterivanja igumana manastira Devine vode, kao i prekopavanja srpskih grobalja i kostiju u Kosovskoj Mitrovici, te sve ukazuje da je reč o sistemskom pokušaju zatiranja i skrnavljenja svega srpskog na prostoru Kosova i Metohije – navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Da je crkva obijena primetio je jutros oko sedam časova lokalni sveštenik, a pljačku su zabeležile i kamere na kojima se vide maskirana lica kako ulaze u crkvu.

Srbe ovog metohijskog sela veoma je uznemirila ova vest, posebno jer su kao povratnici česta meta napada albanskih ekstremista, uzurpatora, pljačkaša, u kraju koji je gotovo potpuno etnički očišćen od Srba i crkve preddtavljaju mesta oko kojih se okupljaju i osećaju zaštitu i mir.

U periodu teške krize i sve neizvesnijeg života za Srbe na prostoru Kosova i Metohije, umesto smirivanju tenzija, svedočimo pokušaju sistemskog urušavanja srpskog postojanja na KiM.

Sramno je da se u srcu Evrope suočavamo sa proterivanjem sveštenika, prekopavanjem srpskog groblja i srpskih kostiju, kao i napadima na vernike i objekte Srpske pravoslavne crkve.

Sve ovo govori da je prištinski režim direktan saučesnik, a međunarodna zajednica nemi posmatrač u pokušaju tihog proterivanja Srba sa pragova njihovih domova, jer se ništa ne preduzima kako bi se ova zlodela sprečila – navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button