КосовоНасловна

Опљачкана Црква Светог Архангела Гаврила у српском селу Осојане, у општини Исток

Ноћас око два часа иза поноћи опљачкана је Црква Светог Архангела Гаврила у српском повратничком селу Осојане, у општини Исток. Посебно забрињава да до овог напада долази након противправног протеривања игумана манастира Девине воде, као и прекопавања српских гробаља и костију у Косовској Митровици, те све указује да је реч о системском покушају затирања и скрнављења свега српског на простору Косова и Метохије – наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Да је црква обијена приметио је јутрос око седам часова локални свештеник, а пљачку су забележиле и камере на којима се виде маскирана лица како улазе у цркву.

Србе овог метохијског села веома је узнемирила ова вест, посебно јер су као повратници честа мета напада албанских екстремиста, узурпатора, пљачкаша, у крају који је готово потпуно етнички очишћен од Срба и цркве преддтављају места око којих се окупљају и осећају заштиту и мир.

У периоду тешке кризе и све неизвеснијег живота за Србе на простору Косова и Метохије, уместо смиривању тензија, сведочимо покушају системског урушавања српског постојања на КиМ.

Срамно је да се у srcу Европе суочавамо са протеривањем свештеника, прекопавањем српског гробља и српских костију, као и нападима на вернике и објекте Српске православне цркве.

Све ово говори да је приштински режим директан саучесник, а међународна заједница неми посматрач у покушају тихог протеривања Срба са прагова њихових домова, јер се ништа не предузима како би се ова злодела спречила – наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон