ВестиКосово

Оскрнављено српско гробље у Ораховцу

На локалном, православном гробљу у Ораховцу поломљено је најмање пет дрвених крстова, потврђено је Косову онлајн.
Скрнављење православних обележја на гробљу открили су мештани Ораховца који су јуче, дан уочи Светог Николе, отишли на гробље.

Један од њих који је и позвао полицију каже да је затекао најмање пет поломљених крстова међу којима и свог најближег сродника.

„Неки од мештана изашли су на гробље по традицији уочи славе Св. Николе и затекли поломљене крстове. Ти крстови нису ломљени први пут већ више пута али су их чланови породица поправљали и поново постављали у нади да их више неће ломити, али на жалост ломљење се понавља што изнова узнемирава не само породице него и све Србе у Ораховцу“, рекла нам је мештанка овог места.

Косовска полиција је известила да је овај случај пријављен 18. децембра, а да су полицајци установили да је поломљено пет дрвених крстова и да су покренули истрагу.

Како Косово онлајн сазнаје због овог случаја данас су у Ораховцу били и италијански припадници Кфор.

Последњи случај скрнављења православних обележја на српском гробљу у Ораховцу забележен је 28. августа.

На Српском гробљу у Ораховцу Срби се из безбедносних разлога нису сахрањивали од 1998. до 2014. већ је то чињено у црквеном дворишту.

Кад је понестало места опет су морали да сахрањују своје упокојене сроднике на старом гробљу иако су на њему готово сви надгробни споменици оскрнављени.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон