КултураНасловна

Изложба графика и слика Томислава Трифића у понедељак у Грачаници


Галерија уметности Приштина и Дом културе „Грачаница“ организују изложбу графика и слика Томислава Трифића, дугогодишњег редовног професора и декана Факултета уметности Приштина са привременим седиштем у Косовској Митровици, једног од најзначанијих и најпризнатијих графичара Косова и Метохије.

Томислав Трифић (1949, Липљан), средњу Уметничку школу у Пећи завршио 1969. године. Вишу педагошку школу (ликовном одсеку) завршио у Приштини 1973. године.

Академију ликовних уметности (прва генерација), сада Факултет уметности у Приштини, на графичком одсеку у класи професора Зорана Јовановића завршио 1978. године.

Последипломске студије на Факултету ликовних уметности у Београду у класи Бошка Карановића завршио 1982. године. На Факултету уметности у Приштини ради од 1995. године, а на место декана биран је у више мандата од 2001. до 2012. године, а 2012. год. изабран је на место проректора за наставу и студентска питања на Универзитету у Приштини са седиштем у Косовској Митровици. Од 2015. до 2018. год. радио као редовни професор графике и фотографије на Државном универзитету у Новом Пазару. Сада је у пензији.

„Проучавајући генезу стваралаштва Томислава Трифића можемо приметити да се његово интересовање од самих почетака односило на пластично истраживање архаизовано- асоцијативне фигурације, што чини основ његовог поетског дискурса. Антропоморфни сугестивни израз прати његов графички опус прилично доследно до најновијих радова, које на савремен начин реализује у формату дигиталних компјутерских записа. Садржајни простор исказа је креиран појавним еротизованим имагинацијама интимних делова нагог женског тела, у различито артикулисаним ритмовима, сложеног семантичког језика. Оне комуницирају са различитим окружењем у које их уметник зналачки поставља, успоставајући директну везу са земљом као подтекстом. Уметник проводи својеврсну реинпрентацију те везе, са дубоким и суштинским осећањем за однос човек-природа“, каже у предговору каталога ове изложбе Небојша Јевтић, директор Галерије уметности Приштина-Грачаница.

Одржавање изложбе подржало је Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, СГ Приштина , Општина Грачаница.

Отварање изложбе је у понедељак 27. новембра 2023. године са почетком од 19 часова, у Галерији Дома културе „Грачаница“.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон