КосовоЛокалнеНасловна

Осма редовна седница СО: Одборници усвојили шестомесечни извештај о раду општинске управе

У сали Скупштине општине Грачаница одржана је осма редовна седница, на којој су одборници, између осталог, усвојили шестомесечни извештај о раду Општине Грачаница, а који је детаљно образложила председница проф. др Љиљана Шубарић.

Обраћајући се присутнима, председница Шубарић је казала да је година за нама била пуна изазова у свим делокрузима рада, али да су упркос потешкоћама остварени добри резултати.

„Уложили смо огромне напоре да завршимо све инфраструктурне планиране пројекте. Свакој породици, појединцу, сваком детету и сваком нашем месту у општини, институцији, спортској и културној организацији придавали смо исти значај, помагали и улагали на основу потреба и приоритета“, казала је Шубарић.

Говорећи о извештају о раду општинске управе, председница Шубарић је истакла да је и ове године у фокусу Општине Грачаница било унапређење и развој три битна сектора – образовања и културе, здравствене и социјалне заштите, инфраструктуре и комуналних система.

„Општинско одељење образовања поред финансијске пружало је  логистичку подршку свим образовним  институцијама, домовима култура и спортским клубовима   на територији наше општине. Изградили смо нове, санирали и реконструисали већ постојеће објекте и спровели остале инфраструктурне радове којима се осавремењује и проширује простор за извођење наставног процеса у предшколским установама, основним и средњим школама. У извештају који је пред вама налази се списак свих улагања у образовање током ове године. Издвојићу сада само неке, набавка школског инвентара, уређење ограда и школских дворишта, уређење и изградња дечијих паркова, изградња вишенаменске школске сале у Ливађу, обнова и доградња спортских полигона. И оно што је веома битно подржали  смо све културне и спортске манифестације“, казала је Шубарић.

И ове године нису изостала улагања у здравствену и социјалну заштиту, односно старање и социјална подршка угроженим категоријама грађана.

„Само у Дијагностичком центру у Грачаници у периоду који обухвата извештај пружено је преко 30 хиљада лабораторијских и преко 6 хиљада услуга на одељењу физијатрије у Грачаници и преко 5 хиљада у Доњој Гуштерици. Осавременили смо новом опремом и медицинским апаратима готово све матичне Домове здравља као и Клиничко болнички центар. Овде бих желела да истакнем  набавку потрошног материјала за примарно и секундарно здравство у вредности од 30 000 евра у време када се наш здравствени систем борио са недостатком  лекова и потрошног материјала због немогућности допремања истих из Републике Србије. Такође не могу, а да не поменем донацију  Клиничко болничком центру вредну преко 100 000 евра у виду два апарата за анестезију“.

Говорећи о инфраструктурним пројектима, председница Шубарић је истакла да је у години на измаку асфалтирано преко 11 км путева и улица.

„Започели смо изградњу Едукативно рекреативног центра затим капелу са помоћним објектом у оквиру кога се налази хладњача, завршавамо другу фазу стамбене зграде у Лапљем Селу, потписали меморандум о изградњи излетишта код чесме, завршили смо вишенаменски објект у Ливађу. А у наредном периоду када нам  врменски услови дозволе извршићемо реконструкцију главне улице у Грачаници“.

Председница Шубарић је похвалила и општинско одељење инспекције, које је, како је казала, упркос честих критика, успешно радило на уређењу економског тржишта, инспкцијске контроле привредних субјеката, грађевинских радова и спречавању злоупотребе пољопривредног земљишта.

„Неуморан теренски рад у свим редовним и ванредним ситуацијама показали су и ове године радници и руководиоци одељења Јавних служби. Одељење пољопривреде неуморно је радило на пружању, не само пројектне помоћи пољопривредницима, већ и саветодавне и административне услуге. Одељење катастра примило је 3.612 захтева, већина предмета је обрађен а остали су у фази реализације. Одељење за омладину и спорт, иако без сопственог буџета, било је подршка бројним спортским клубовима и организацијама“, истакла је председница Шубарић и додала да је локална самоуправа посебно била посвећена економском оснаживању жена и младих.

Председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић казала је да се нада да ће Општина и у наредној 2024. години остварити исто тако добре резултате и потом свима честитала предстојеће новогодишње и божићне празнике.

Одборници Скупштине општине Грачаница похвалили су поднети Извештај о раду који су подржали и усвојили.

Усвојене су и остале тачке осме редовне седнице СО

У наставку седнице, одборници су усвојили и Годишњи извештај о раду Одељења за омладину и спорт за 2022. годину, који је поднео директор Душан Цвејић. Истакао је да то одељење нема свој буџет, али да је ипак, пре свега разумевању председнице Шубарић, успело да спроведе и помогне различите спортске организације и удружења.

„Одобрили смо 60 захтева за превоз спортиста на територији Косова и у региону, реконструисали смо шест вишенаменских спортских полигона, а ове године уредили смо и спортски комплекс „Драган Џајић“. Подржали смо десет меморијалних и међународних турнира у виду помоћи спортске опреме и реквизита и организовали три хуманитарна турнира, на којем су учествовале како домаће тако и екипе из централне Србије. 17 невладиних организација добиле су субвенције“, казао је Цвејић.

Истакао је да је највећи успех долазак Покрајинског завода за спорт и медицину спорта из Новог Сада ради тестирања и прегледа пеко 150 спортиста узраста од 10 до 18 година и то о трошку самог Завода.

На седници су усвојене измене и допуне Правилника о управљању отпадом у општини Грачаница, као и План рада СО за 2024. годину.

Представник општинског одељења за здравство и социјалну заштиту Слободан Костић одборнике је информисао о раду здравствених установа.

Директор јавних служби Владица Трајковић одборнике је упознао са списком општинске непокретне имовине намењене за давање на коришћење за 2024. годину, која је такође усвојена.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон