КосовоНасловна

Освештана новоизграђена црква Светог Јована Владимира у селу Остраће код Лешка

У селу Остраће код Лешка данас је освештана новоизграђена црква Светог Јована Владимира.

Служењем свете архијерејске Литургије, цркву је освештао владика Рашко-призренски Теодосије уз саслужење овдашњег монаштва и свештенства.

„Сваки храм који освећујемо, налик је оном Соломоновом, великом храму Јерусалимском, у коме је обитавала слава Божија. Овде у овом освећеном храму служимо свету литургију. Освештали смо жртвеник на коме ћемо принети наш принос, хлеб и вино. Тај хлеб ће се претворити Духом Светим у тело Христово, а вино које приносимо у крв Христову, а господ је заповедио – ’Ово чините у мој спомен’. Онај који буде јео његово тело и пио његову крв, имаће живот вечни. Он ће бити у овом животу сједињен са Господом, биће освештан, биће припремљен да кад престане из овог живота, и пређе у други вечан живот, у царство Христово, господ ће га препознати и примити, као свога“, рекао је владика Теодосије.

Нагласио је да је народ са локалним свештеником учинио добро дело и обновио цркву.

„Толико је лепо место и храм, ове фреске и иконе, и заиста, ни једну замерку не могу да нађем, јер је све урађено лепо, а Господу мило и приступачно. Када имате храм, треба да долазите све чешће да се сусрећете са Господом, јер он обитава у овом храму“, истакао је владика Теодосије.

Освештању је присуствовао велики број верника, представника локалне самоуправе међу којима и помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Милена Парлић.

„Данас сам овде да Владики рашко – призренском Теодосију, братству и сестеинству епархије, верном народу села Остраће, руководству општине Лепосавић честитам освећење ове мале цркве која је посвећена Светом Јовану Владимиру са жељом да се сваког 4. јуна, у дану када СПЦ празнује овог светитеља, окупимо овде у миру, радости благостању. С поносом истичем да ме радује чињеница колико је, од рата 1999. године, цркава саграђено на црквиштима које су наши преци градили на КиМ, а посебно на северу. Данас у Лешку имамо нове цркве и у Гулију, и у Борјаници, и у Поткомљу, и у Кајкову цркву која се завршава за месец дана”.

Наглашава да све нове цркве најбоље потврђују колико је српски народ истрајан у жељи да остане на својим вековним огњиштима, да гради на темељима својих предака, тако да то враћа наду и поред свакодневних притисака којима су изложени од привремених институција у Приштини.

“Ова црква је значајна и по томе што је прва саграђена под окриљем Епархије Рашко-призренске која је посвећена Светом Јовану Владимиру, који је био владар кнежевине Дукље тако да и по том основу оба црква за српски народ има велики значај. У име Владе Републике Србије и директора Канцеларије за КиМ, нашим драгим мештанима Остраћа честитам на овој цркви на данашњем празнику „, рекла Парлић.

Црква је изграђена на темељу старе цркве.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон