KosovoNaslovna

Osveštana novoizgrađena crkva Svetog Jovana Vladimira u selu Ostraće kod Leška

U selu Ostraće kod Leška danas je osveštana novoizgrađena crkva Svetog Jovana Vladimira.

Služenjem svete arhijerejske Liturgije, crkvu je osveštao vladika Raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje ovdašnjeg monaštva i sveštenstva.

„Svaki hram koji osvećujemo, nalik je onom Solomonovom, velikom hramu Jerusalimskom, u kome je obitavala slava Božija. Ovde u ovom osvećenom hramu služimo svetu liturgiju. Osveštali smo žrtvenik na kome ćemo prineti naš prinos, hleb i vino. Taj hleb će se pretvoriti Duhom Svetim u telo Hristovo, a vino koje prinosimo u krv Hristovu, a gospod je zapovedio – ’Ovo činite u moj spomen’. Onaj koji bude jeo njegovo telo i pio njegovu krv, imaće život večni. On će biti u ovom životu sjedinjen sa Gospodom, biće osveštan, biće pripremljen da kad prestane iz ovog života, i pređe u drugi večan život, u carstvo Hristovo, gospod će ga prepoznati i primiti, kao svoga“, rekao je vladika Teodosije.

Naglasio je da je narod sa lokalnim sveštenikom učinio dobro delo i obnovio crkvu.

„Toliko je lepo mesto i hram, ove freske i ikone, i zaista, ni jednu zamerku ne mogu da nađem, jer je sve urađeno lepo, a Gospodu milo i pristupačno. Kada imate hram, treba da dolazite sve češće da se susrećete sa Gospodom, jer on obitava u ovom hramu“, istakao je vladika Teodosije.

Osveštanju je prisustvovao veliki broj vernika, predstavnika lokalne samouprave među kojima i pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić.

„Danas sam ovde da Vladiki raško – prizrenskom Teodosiju, bratstvu i sesteinstvu eparhije, vernom narodu sela Ostraće, rukovodstvu opštine Leposavić čestitam osvećenje ove male crkve koja je posvećena Svetom Jovanu Vladimiru sa željom da se svakog 4. juna, u danu kada SPC praznuje ovog svetitelja, okupimo ovde u miru, radosti blagostanju. S ponosom ističem da me raduje činjenica koliko je, od rata 1999. godine, crkava sagrađeno na crkvištima koje su naši preci gradili na KiM, a posebno na severu. Danas u Lešku imamo nove crkve i u Guliju, i u Borjanici, i u Potkomlju, i u Kajkovu crkvu koja se završava za mesec dana”.

Naglašava da sve nove crkve najbolje potvrđuju koliko je srpski narod istrajan u želji da ostane na svojim vekovnim ognjištima, da gradi na temeljima svojih predaka, tako da to vraća nadu i pored svakodnevnih pritisaka kojima su izloženi od privremenih institucija u Prištini.

“Ova crkva je značajna i po tome što je prva sagrađena pod okriljem Eparhije Raško-prizrenske koja je posvećena Svetom Jovanu Vladimiru, koji je bio vladar kneževine Duklje tako da i po tom osnovu oba crkva za srpski narod ima veliki značaj. U ime Vlade Republike Srbije i direktora Kancelarije za KiM, našim dragim meštanima Ostraća čestitam na ovoj crkvi na današnjem prazniku „, rekla Parlić.

Crkva je izgrađena na temelju stare crkve.

Izvor: TV Most

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button