ЛокалнеНасловна

Отворен конкурс за пољопривредне субвенције

Косовско Министарство за пољопривреду, шумарство и рурални развој расписало је конкурс за субвенционисање пољопривредника, који обрађују површине од најмање једног хектара. Ове године је конкурс објављен 13.марта и биће отворен до 13.априла.

Директор Одељења за пољопривреду општине Грачаница Драгиша Стојанови, позвао је  све пољопривреднике да благовремено дођу и конкуришу зарад остваривања права на субвенције.

„Битно је напоменути да се форма конкурса није пуно променила у односу на прошлу годину, с тим што постоји један измена која се односи на количину житарица које се предају у млиновима и њена цена износи 0,4центи по килограму. Остали критеријуми конкурса су остали исти. Потребно је да наши пољопривредници доставе копију личне карте, потврду из банке да је активан жиро рачун, затим се у канцеларији за пољопривреду потписује изјава  о томе колико износи поврешина њиве и то представља начин конкурисања“.

 Стојановић је апелвао на пољопривреднике да на време конкуришу, да не чекају последњи тренутак, јер постоји доста дуг временски период.

„Наглашавам да се конкурс није пуно променио, односно површина која је потребна за конкурисање је 1 хектар засејан пшеницом, 1 хекар кукуруза, јечма, да површине не буду дељиве на мање од 20 ари, све површине веће од 20 ари могу пријавити зарад субвенција.Износ субвенција се није променио, он износи 150 евра по хектару засејане површине пшенице, а 175 евра за засејану површину кукуруза, 0,36 центи  по литри горива, односно 56 евра за гориво. Такође по завршетку жетве биће отворен конкурс за пшеницу, за тај конкурс биће потребно да пољопривредници доставе потврде из млинова, откупних станица и тиме потврђују да су предали своје жито у тим млиновима“.

Сви заинтересовани грађани, своје апликације за субвенције, могу предати у просторијама Одељења за пољопривреду ОГ, које се налазе у згради тзв. Тржног центра у Грачаници.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон