KulturaNaslovna

Otvorena peta dečija književna radionica „Čuvam jezik, lepo pišem“

Danas je otvorena peta dečija književna radionica „Čuvam jezik, lepo pišem“,  koja ima za cilj da se talentovana deca usmeravaju ka čuvanju srpskog jezika i pisanju književnih dela. Na radionici učestvuju učenici osnovnih škola uzrasta od 10 do 15 godina, a organizatori ističu da kroz radionicu žele deci da približe ljubav prema poeziji, čitanju i pisanju.

„Veoma je važno da mlade ljude na vreme pohvalite, svako dete koje ima sklonost ka bilo kakvom umetničkom izražavanju, treba da ponese iz detinjstva dovoljno uvažavanja, poštovanja i onoga što zovemo istinskom ljubavlju. Veliko je zadovoljstvo videti ovoliki broj zainteresovane dece. Siguran sam da deca vrlo dobro i znaju i neguju svoj jezik, ali treba da ih učvrstimo u tom uverenju. Danas smo porazgovarali sa decom iz Gračanice koja su došla sa osmehom na licu i orni su za rad “, rekao je pisac Branko Stevanović, jedan od književnika koji će u radionici raditi sa decom.

Tokom njenog trajanja učenici će razvijati kulturu pismenog izražavanja, maštovitost, talenat i kreativnost, a svoje umeće pisanja predstaviće na kraju radionice čitajući svoje radove.

Po peti put sam mentor književne radionice „Čuvam jezik, lepo pišem“. Pesnik sam, izdavač i esejista.  Dolazim iz Valjeva i ovde sam da pomognem i učinim koliko mogu da na decu iz ovog područja obrazovno utičem, da deca odavde zadrže najbolje komponente nacionalnog identiteta, a to su srpski jezik i srpsko pismo ćirilicu. Ta deca će jednog dana biti ljudi kao i mi i treba da emituju određeno znanje i energiju a pre svega kulturu“, istakao je Aca Vidić, mentor književne radionice „ Čuvam jezik, lepo pišem“.

„U radionici sam naučio prvenstveno da lepo pišem i da sastavljam nove teme, što mi je dosta pomoglo oko srpskog jezika i u daljem školovanju“, rekao je Luka Stojanović, jedan od polaznika.

Polaznici radionice su učenici osnovnih škola na teritoriji Opštine Gračanica, koja imaju sklonost ka pisanju i vole književnost, sa njima rade predavači, istaknuti književnik i urednik časopisa „Brankovina“ Aca Vidić i pisac za decu i odrasle Branko Stevanović.

Radionica se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Vlade Srbije. 

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button