КултураНасловна

Отворена пета дечија књижевна радионица „Чувам језик, лепо пишем“

Данас је отворена пета дечија књижевна радионица „Чувам језик, лепо пишем“,  која има за циљ да се талентована деца усмеравају ка чувању српског језика и писању књижевних дела. На радионици учествују ученици основних школа узраста од 10 до 15 година, а организатори истичу да кроз радионицу желе деци да приближе љубав према поезији, читању и писању.

„Веома је важно да младе људе на време похвалите, свако дете које има склоност ка било каквом уметничком изражавању, треба да понесе из детињства довољно уважавања, поштовања и онога што зовемо истинском љубављу. Велико је задовољство видети оволики број заинтересоване деце. Сигуран сам да деца врло добро и знају и негују свој језик, али треба да их учврстимо у том уверењу. Данас смо поразговарали са децом из Грачанице која су дошла са осмехом на лицу и орни су за рад “, рекао је писац Бранко Стевановић, један од књижевника који ће у радионици радити са децом.

Током њеног трајања ученици ће развијати културу писменог изражавања, маштовитост, таленат и креативност, а своје умеће писања представиће на крају радионице читајући своје радове.

По пети пут сам ментор књижевне радионице „Чувам језик, лепо пишем“. Песник сам, издавач и есејиста.  Долазим из Ваљева и овде сам да помогнем и учиним колико могу да на децу из овог подручја образовно утичем, да деца одавде задрже најбоље компоненте националног идентитета, а то су српски језик и српско писмо ћирилицу. Та деца ће једног дана бити људи као и ми и треба да емитују одређено знање и енергију а пре свега културу“, истакао је Аца Видић, ментор књижевне радионице „ Чувам језик, лепо пишем“.

„У радионици сам научио првенствено да лепо пишем и да састављам нове теме, што ми је доста помогло око српског језика и у даљем школовању“, рекао је Лука Стојановић, један од полазника.

Полазници радионице су ученици основних школа на територији Општине Грачаница, која имају склоност ка писању и воле књижевност, са њима раде предавачи, истакнути књижевник и уредник часописа „Бранковина“ Аца Видић и писац за децу и одрасле Бранко Стевановић.

Радионица се одржава под покровитељством Министарства културе Владе Србије. 

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон