ВестиКосово

Ракић: ЕУ жели по сваку цену да одржи дијалог Београда и Приштине

Спољнополитички коментатор Жарко Ракић изјавио је данас, поводом састанка у Бриселу у оквиру дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача, током којег се очекује да ће се разговарати о одлуци такозване Централне банке Косова о забрани употребе динара, али и о другим питањима у оквиру дијалога, да је тренутна ситуација таква да ЕУ по сваку цену жели да одржи дијалог, али не више са оном идејом да се до јунских избора за Европски парламент коначно реши проблем КиМ.

Он је за Т а н ј у г рекао да је за Приштину основна тема да Србија призна независност тзв. Косова, и да све томе подређују, а да је тема динара притисак и још једна од провокација са коначним циљем да се Срби на КиМ одлуче на најгори потез по њих и Србију, да се иселе са простора КиМ.

“Видимо већ у најави да се барата неким терминима и подацима који су спорни, председницу Косова која каже да постоји неки амерички план за динар. Да ли он постоји или не, наш главни преговарач је то оштро демантовао тако да у старту не знамо о чему ће да се преговара, а када не знате о чему ће да се разговара не знате ни начин на који ће да се разговара односно да ли европски посредници у овом тренутку имају идеју како би могао да се реши проблем динара”, навео је он.

Ракић каже да смо тренутну у ситуацији да се расправља о томе да ли је законит захтев Срба о смени градоначелника, па онда да се организују нови избори, истакавши да је то све неки пут који не води ка формирању ЗСО, него враћању на стање од пре годину дана када је извршен политички преврат на северу КиМ.

На питање да ли ће Запад наметати решења, Ракић је рекао да Запад ни до сада није показивао превише интересовања за оно што Србија каже и жели да се реализује, али напомиње да сматра да се ситуација мало променила.

“Од ранијег апсолутног одбијања, сада смо некако у ситуацији да се ипак чује глас Србије и барем покушавају да створе привид преговора, односног већег уважавања Србије. Мислим да ће то у наредним месецима бити све чешћи случај и да ће то изазивати још веће незадовољство тог дела агресивне западне међународне заједнице, који би по сваки цену да се проблем Косова реши по кратком поступку, да Србија призна незавиност”, оценио је он.

Како је навео, у тренутку када се у свету догађају ствари које потврђују причу о стварању новог међународног поретка, у таквим односима Србији ће бити тешко зато што ће притисци јачати, али истовремено постоји светло на крају тунела да ће глас Србије бити довољно јак да помогне и у очувању њеног међународног положаја и у побољшању положаја Срба на северу Косова.

Коментаришући најаву председника Србије Александра Вучића да ће 5. и 6. маја у Београду и другим деловима Србије, бити одржан велики Васкршњи сабор Србије и Републике Српске, Ракић је истакао да је тај сабора важан због тога што се апсолутно јасно и гласно каже да постоји интерес за положај свих Срба, без обзира да ли живе у Србији или региону.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон