Косово

Дрецун: Последњи напад на Србе и СПЦ скоро 500, од доласка Куртија на власт

Доскорашњи председник Одбора за КиМ Милован Дрецун изјавио је данас, поводом напада двојице Албанаца на малолетнике у Лапљем Селу и напада на свештеника СПЦ у Призрену, да је то скоро петстоти напад на српски народ, Српску православну цркву и српску имовину од када је на власти премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти. 

„Годинама, деценијама и вековима се генерише једна нетрпељивост и мржња Албанаца према српском народу и Курти сад то веома вешто подгрева. Тиме ствара услове да се нико не устручава да физички  угрожава  српски народ, да их малтретира вербално и да угрожава њихову имовину“, рекао је Дрецун за тв Пинк. 

Он је додао да привремене приштининске институције не штите довољно Србе на КиМ, као и да их третирају као грађане другог реда. 

„Физичком силом се примењује насиље над Србима о стране припадника специјалних параполицијских јединица и косовске полиције службе. Са нашег аспекта то јесте нешто што је свакодневни терор“, указао је Дрецун.

Говорећи о изјави заменика помоћника државног секретара за Европу и Евроазију Габријела Ескобара за Глас Америке, Дрецун је навео да се у том интервјуу види да западне земље неће тражити поништавање одлуке о укидању динара на КиМ. 

„Из тога произилази закључак да они неће тражити поништавање те одлуке, него да само траже, како је Ескобар рекао, да се то мало боље усагласи са савезницима Косова, да се мало боље детаљи објасне српском народу“, рекао је Дрецун. 

Дрецун је навео да САД не брину о томе каква ће штета бити нанета српском народу на КиМ одлуком о укидању динара. 

Према његовим речима, Курти укидањем динара жели да постигне договор између Народне банке Србије, легалне финансијске институције, са потпуно нелегалном централном банком Косова, што би како истиче Дрецун, означавало признање лажне државе Косово. 

Дрецун је навео да је процес трансформације тзв. косовских безбедносних снага у војску Косова руковођен од стране САД.

„Дакле, кад погледате тај део сарадње између тзв. Косова и САД, онда вам је веома јасно да шта год Приштина да уради, она неће претрпити било какве суштинске санкције САД. На овом војном плану може да се санкционише Курти и он би то осетио и могло би то да га на терена другачој понашање“, рекао је Дрецун.

Он је указао да Србија не треба да очекује од западних земаља да нанесу штету Косову. 

„Немојмо да имамо заблуду, да ће водеће западне државе предузети било какве штетне потезе који би могли да нонесу велику штету на положај тзв. Косова на међународном плану. Све то може да буде само благо и ограничено без наношења суштинске штете“, закључио је Дрецун. 

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон