ВестиКосово

Озкан Улуташ разговарао са Аљбином Куртијем

Командант КФОР-а, генерал-мајор Озкан Улуташ, састао се данас (24. маја 2024.) са господином Аљбином Куртијем, након недавних акција које је предузела Косовска полиција, а које су резултирале затварањем шест јединица Поштанска штедионица на северу Косова. 

Генерал-мајор Улуташ је истакао да треба избегавати једностране акције које би могле да погоршају тензије и да треба обезбедити одговарајућу координацију међу свим релевантним актерима. Он је такође поновио чврсту посвећеност целокупног особља КФОР-а да настави да спроводи дугогодишњи мандат мисије УН да обезбеди безбедно и безбедно окружење за све људе који живе на Косову и слободу кретања – у сваком тренутку и непристрасно; и поновио је пуну подршку НАТО-а дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, као једином начину за решавање отворених питања, за добробит свих заједница.

Командант КФОР-а је јасно ставио до знања да је „улога КФОР-а и даље од суштинске важности за регионалну стабилност и да мисија коју води НАТО одржава видљив и флексибилан став на терену који нам омогућава да ефикасно одговоримо на било који релевантан развој безбедности; као одговор на прошлогодишње насиље, направили смо највеће појачање КФОР-а у последњој деценији, распоредивши скоро 1.000 додатних војника; Учетворостручили смо присуство КФОР-а на северу Косова и утростручили број патрола, укључујући и дуж административне граничне линије“. Он је истакао да је „за кретање напред ка трајној стабилности широм Косова потребно више од присуства КФОР-а“. Као што је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао у Приштини прошлог новембра: „Стабилност у региону зависи од тога да све стране изаберу дипломатију уместо насиља и од поштовања постојећих обавеза.

КФОР наставља да спроводи свој мандат – заснован на Резолуцији Савета безбедности Уједињених нација 1244 из 1999. године – да обезбеди безбедно и безбедно окружење за све људе који живе на Косову и слободу кретања, у сваком тренутку и непристрасно. КФОР делује као трећи безбедносни одговор, после Косовске полиције и мисије владавине права ЕУ (ЕУЛЕКС), респективно, са којима радимо у блиској сарадњи.
Извор: Саопштење
Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон