КосовоНасловна

НЛБ Комерцијална банка затвара своју филијалу и експозитуре на Косову?

Запослени НЛБ Комерцијалне банке Србије, филијале Косовска Митровица добили су пре неколико дана обавештење из своје „централе“ у Београду да је Извршни одбор банке донео одлуку о затварању филијале и свих девет експозитура ове банке на Косову, сазнаје Медија центар Чаглавица.

Према сазнањима Медија центра планирано је да се до 31.01.2024. године затвори свих девет експозитура широм Косова и филијала у Митровици где ради укупно 38 запослених, који ће највероватније остати без посла.

Запослени су о томе, како је за Медија центар потврдио један од радника, писмом обавестили Канцеларију за КиМ, Владу Републике Србије и Председника Србије, од којих су затражили подршку и помоћ.

У писму у које је Медија центар имао увид се наводи да су „запослени добили званичну информацију 18.12.2023. године да је банка обезбедила учешће у Програму добровољног одласка, са циљем да им омогући споразумни престанак радног односа у банци уз посебне пакете стимулативних отпремнина“.

„Сматрамо да је ово велики удар на егзистенцију и финансијску стабилност породица свих 38 запослених јер ће након овог датума-31.01.2024. године престати радни однос запосленима који буду прихватили споразумни престанак радног односа“, наводе у писму.

У писму се даље наводи да ће „већина запослених у склопу филијале Косовска Митровица највероватније прихватити предложени програм добровољних одлазака уз пакете стимулативних отпремнина, јер ће у супротном остати и без тога, обзиром да је наговештено да свакако може доћи до престанка потребе за радом услед организационих промена у складу са законом о раду и општим актима банке”

“Такође, мањем броју радника, а у случају да за тим постоји потреба банке, може бити понуђена опција „премештања пре локације на неку од позиција у централној Србији. Апсолутно разумемо да је ово процес окончања интеграције Комерцијалне и НЛБ банке Београд као и да је ово одлука донета на основу стратешког опредељења НЛБ Групе и зато од стране нашег послодавца не очекујмо ништа више од обећаних пакета скромних отпремнина”.

“Зато вас молимо и очекујемо помоћ и подршку са ваше стране у виду збрињавања запослених тј. нашег ангажовања од стране других финансисјких институција са ових простора, пре свега Банке поштанске штедионице, Поште Србије, Управе за трезор или других, где би у многоме допринели њиховом успешном пословању својим знањем, капацитетима и стеченим радним искуством”.

Запослени у писму закључују да не желе никакву финансијску помоћ, већ траже да им се обезбеди право на рад, као и да својим радом могу издржавати своје породице, обезбедити егзистенцију и остати на овим просторима.

Извор : Медија центар Чаглавица

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон