ВестиКосово

Пантовић: Строже поступање правосудних органа после догађаја у Звечану прошле године, људи у страху

Од немилих догађаја испред општине Звечан, у којима су тешко повређена тројица Срба и око 30 припадника Кфора, прошло је тачно годину дана, а адвокат Љубомир Пантовић каже да је од тада видљиво строже поступање судова и тужилаштва у односу на осумњичене, не само за дешавања у Звечану, него и за догађаје из маја прошле године у Лепосавићу и Зубином Потоку.

„Тужилаштва и судови, без тужилаца и судија Срба, знатно су строжи. Људи су чак и неосновано осуђивани, притварани, а што се у редовним околностима не би дешавало“, каже Пантовић за Косово онлајн.

Грађани су се, подсетимо, 29. маја 2023. окупили код општинске зграде у Звечану, испред које су биле стациониране снаге Кфора, и тражили повлачење специјалне косовске полиције из ове зграде као и повлачење са функције градоначелника Иљира Пеција изабраног на изборима које су Срби бојкотовали и на којима је излазност у овој општини била свега 2,92 одсто. Миран протест прерастао је у немире у моменту када су од‌јекнуле шок бомбе и када је Кфор употребио сузавац, а Косовска полиција ватрено оружје. 

Годину касније, адвокат Пантовић каже да су људи уплашени и да је њихов страх реалан јер је неколико особа, само зато што су биле на лицу места испред општине Звечан у моменту нереда, ухапшено и притворено и сада се против њих воде кривични поступци. 

“Неког критеријума нити поузданих доказа нема и људи су у страху да и њих може да задеси таква судбина – да буду ухапшени, да буду у притвору више месеци и да им се суди. Видимо да је један број људи из тог страха напустио Митровицу. Оптужнице нису формално скривене, али иза паравана тужилаштво и полиција копају по видео материјалу који имају, затим прибављају одређене сведоке, траже информације и деси се да неко буде ухапшен. Тајних, скривених оптужница у правом смислу те речи нема, али се и даље копа по мају 2023. године везано и за Звечан, и за Лепосавић и за Зубин Поток”, каже Пантовић. 

Као сликовит пример како се поступа, он наводи случај у ком је једна особа због псовке изречене испред општине Лепосавић, упућене једном човеку, била у притвору месец и по дана, да би тужилаштво тражило да се притвор продужи и након подизања оптужнице.

„А ради се обичној псовци и обичном прекршају против јавног реда и мира. Има још таквих случајева. Органи правосуђа знатно су заоштрили критеријум поступања. Да ли је то по неком упутству, из неког центра из Приштине или не, не знамо, углавном то се десило”, каже Пантовић. 

Извор:Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон