КосовоНасловнаПравославље

Патријарх Порфирије: Ми показујемо да смо Христови, да смо народ мира

Свечаном литургијом Светог Јована Златоустог на Бадњи дан у манастиру Грачаница служио је Његова светост Патријарх српски Порфирије уз саслужење великог броја епископа, свештенства и монаштва рашко-призренске епархије. У беседи након литургије и причешћа, патријарх је позвао на мир, праштање и помирење.

– Наш православни српски народ има, што нема ниједан српски други народ, а то је поздрав који један другом упућујемо на дан Божића “Мир Божји – Христос се роди”. У тој речи открива се наше опредељење. Ми показујемо да смо Христови, да смо народ мира, али у правом смислу те речи и зато знамо да не можемо желети мир само за себе и да не можемо имати мир за себе ако желимо немир и одсуство мира другима, нашим комшијама, али исто тако и они треба да знају ако хоће мир за себе, не могу га задобити уколико желе немир нама – рекао је у беседи Патријарх Порфирије.

Долазак Патријарха српског у Грачаницу на Бадњи дан за верни народ представља охрабрење у овим тешким временима.

– Посебно ми је драго што је са нама за време празника наш Патријарх. Морамо да будемо сложни поготово у овим тешким временима јер једино тако можемо да победимо све недаће, све проблеме са којима се суочава наш народ. Ми смо народ мира и верујемо да све ово мора да прође, а до тада морамо да се окупљамо око наше цркве и наше државе – рекао је за РТВ Грачаница начелник Косовског округа Срђан Поповић.

Обележавање Бадњег дана биће настављено у порти манастира Грачаница паљењем бадњака.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон