КосовоНасловнаПравославље

Патријарх Порфирије посетио Високе Дечане и поручио да је мир духовна категорија

Патријарх Српске православне цркве Порфирије, у оквиру посете Косову и Метохији, обишао је манастир Високи Дечани, где су га дочекали игуман манастира отац Сава и владика рашко-призренски Теодосије, и поручио да је мир духовна категорија и да се Косово брани, пре свега, чињењем добрих дела.

Након што се поклонио моштима Стефана Дечанског, патријарх Порфирије је обраћајући се присутнима поручио да је мир духовна категорија и да зато има и духовну вредност.

„Запамтите, не брани се ни мир, ни слога, ни љубав, ни Косово на Јутјубу и Твитеру, него дођи и види, понеси део крста и део муке, подели оно добро што имаш добро, нека ти раме буде спремно да се наслони нека глава која је уморна, а онда ће кад затреба и теби и било коме другом Бог учинити да и ми имамо и мир и љубав“, рекао је патријарх Порфирије у манастиру Високи Дечани.

Како је рекао, мира нема без духовног мира. 

„Без молитве, без духовног подвига, не можемо постићи ништа. То је предуслов да Бог дејствује, да Њега призовемо, да Он узме ствар у своје руке“, истакао је патријарх.

Он је истакао да је најважније знати да се разумевање, слога и мир не могу постићи немиром.

„Када инвестирате у немир онда жањете немир, а када инвестирате у мир, мир као дар од Бога, као духовни мир, онда је Бог тај који у наше име жање мир“, рекао је патријарх и додао: „Јединство, мир и слога рађају се сусретом. Зато је важно да долазите овде, да се видите са људима који живе овде, да чујете њихове недоумице и дилеме, као и да они чују ваше. У том слушању сигурно ће се родити нешто вредно.“

У свештеној пратњи патријарха су викарни епископи хвостански Алексеј и новобрдски Иларион, високопреподобни архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије, протођакон др Драган Радић и протођакон Радомир Врућинић, ректор Богословије Светог Саве у Београду.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон