Косово

Курти поново одбацује ЗСО и тврди да Срби на Косову имају многа права

Косовски премијер Аљбин Курти поново је одбацио формирање Заједнице српских општина и то након што је Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) усвојила препоруку о пријему препорука усвојена.

Курти је рекао да његова влада не жели да основни споразум са Србијом претвори у алат за ЗСО и да је питање ЗСО у оквиру овог споразума, а не обрнуто, преноси Репортери.

Курти тврди да Срби на Косову имају многа права као мањина и додаје „како да траже више права, када бојкотују ово што сада имају“.

Парламентарна Скупштина Савета Европе усвојила је синоћ препоруку да се Косову одобри да постане члан Савета Европе и, како је саопштено после седнице, одлучила да прати испуњавање обимне листе обавеза за приступање, од којих би питање формирања ЗСО требало да буде укључено у будуће разматрање Комитета министара СЕ о захтеву Косова за приступање СЕ као пост-приступна обавеза.

Формирање ЗСО је обавеза Приштине по Бриселском споразуму из 2013. године, али Приштина 11 година одбија да је спроведе.

Срби су напустили приштинске институције након што је Приштина сменила командира косовске полиције за регион север, где 95 одсто становништва чине Срби, а што је противно Бриселском споразуму према којем састав полиције на северу Косова мора да одсликава етнички састав становништва. Разлог за напуштање институција био је и то што Приштина не спроводи Бриселски споразум, изградња база специјалних једница косовске полиције на северу Косова и противправна хапшења Срба.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон