Друштво

Патријарх Порфирије поводом Лазареве суботе: Имамо у рукама свој живот који води и пролази кроз смрт

Патријарх српски Порфирије у беседи поводом Лазареве суботе рекао је  да смо ми пред смрћу и у смрти сами по себи немоћни, али да имамо моћ над оним што претходи смрти, имамо у својим рукама свој живот који води и пролази кроз смрт.

Он је на светој Литургији у Храму Светог Саве на Врачару поручио да имамо избор да се определимо за Христа и ако се одредимо за Њега, као што је то учинио Лазар Четвородневни, онда је све наше искључиво у руци Божјој и тада нас Господ више не пита: Да ли хоћеш или нећеш? него једноставно каже: Устани!

,,Онда то устајање значи устајање у загрљај са Христом“, поручио је патријарх Порфирије.

Каже да је сваки човек саздан по слици и прилици Божјој, а то значи да у својој природи има спонтану органску потребу за Богом, штавише не само потребу него и дубинску спознају да без Бога и заједнице с Њим све губи свој смисао, а да у исто време кроз заједницу са Богом све, ако се постави на праву основу, може добити свој значај, своју лепоту, своју пуноћу, свој истински смисао и своје пуно назначење.

Порфирије појашњава да и Господ пролива сузу због смрти Лазара.

,,Смрт је нешто апсолутно неприхватљиво и антиптиродно нашем бићу. Зато никада не смемо дозволити себи да се помиримо са смрћу као последњом чињеницом нашег живота. Смрт треба да имамо на уму своме, али не као оно што смрт јесте за људе који немају вере у Христа, не као извор страха, јер смрт између осталог јесте и то. Не постоји већи страх од страха од смрти. Сваки други страх у нашем животу јесте пука и једноставна рефлексија тог страха,“ рекао је поглавар СПЦ у беседи. 

Додаје да имати смрт на уму може бити најбоља педагогија за нас, може бити отрежњујућа чињеница, може бити будилник и покретач за истинско разликовање духовног и вредности у овом свету, за разликовање онога што је за нас вредно и онога што није вредно, што је добро од онога што је зло, али више од тога имати на уму смрт и чињеницу смрти.

Извор: Т а н ј у г; фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон