ВестиКосово

Петар Петковић разговарао са амбасадором Шпаније Хуаном Хосеом

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са амбасадором Краљевине Шпаније у Републици Србији, Њ.Е. Хуаном Хосеом Санзом Апарициом, коме је на самом почетку разговора захвалио на доследној подршци коју његова држава пружа очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије, наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Петковић је саговорника упознао са током дијалога Београда и Приштине, са свакодневним проблемима са којима се суочава српски народ на Косову и Метохији, као и са политичко безбедносном ситуацијом у покрајини. 

Он је упозорио на зоаштравање ситуације и угрожавање ионако крхке стабилности на терену, јучерашњим упадом у експозитуре Банке Поштанска штедионица на северу КиМ, додавши да је због неуспеха, које је тзв. Косово доживело у Савету Европе, Аљбин Курти посегао за новим, насилним актом, којим је затворено више филијала Поштанске штедионице и Управа за трезор Министарства финансија Републике Србије, што све заједно има за циљ да изазове немире и потпуни хаос у покрајини и региону.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је нагласио да је током седам рунди разговора у Бриселу на тему једностране одлуке Приштине да забрани употребеу динара и динарски платни промет на КиМ,  Београд понудио неколико конструктивних предлога, али да приштинска страна није хтела никакав договор већ се све време спремала за овакав противправни упад.

Након јучерашњег насилног и разбојничког акта, потпуно је јасно да режим Аљбина Куртија, не само да жели да српски народ на КиМ остави без плата, пензија и социјалних давања, већ и да укине средства за наше болнице, школе и вртиће и друге институције, истакао је директор Петковић.

Петковић упозорио на потенцијално опасне последице по стабилност региона уколико албански политички лидери у Приштини остану при својим намерама, које неминовно воде до коначног протеривања српског народа са Косова и Метохије.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић је закључио да ће Београд  наставити да инсистира на дијалогу и компромису, али и на формирању Заједнице српских општина, као трајној претпоставци остваривања колективних права Срба на Косову и Метохији, са којом би велики број наведених проблема био решен.

Извор: Саопштење Канцеларије за КиМ

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон