КосовоКултура

Грације Балетске школе Грачаница одушевиле публику у Бечу

Представнице Балетске школе Грачаница наступиле су у недељу у свечаној сали бечких Народних високих школа у оквиру манифестације „Хуметност“ коју трећу годину заредом организује Српски центар у Бечу са циљем да се прикупе средства за помоћ деци са Косова и Метохије. Приход од прикупљених средстава овога пута намењен је полазницама наше Балетске школе. Чланови Српског центра уједно ће део прикупљених средстава уручити и седмочланој породици Милетић из косовског села Лешак. 

Наших десет балерина наступило је у главном граду Аустрије, а након повратка не крију срећу и одушевљење што су биле у прилици да своје умеће покажу пред тамошњом публиком.

 „Први пут сам у Бечу. Беч је прелеп град. На Манифестацији ‘Хуметност’ на којој смо учествовале је било сјајно. Ту су била и друга деца која живе у централној Србији, Републици Српској и Бечу. Свако ново путовање, такмичење, наступ и дружење са другарицама из Балетске школе ми много значи. Једва чекам мај месец када идемо у Будимпешту. Људи који су нас дочекали у Бечу били су веома љубазни, весели. Водили су нас у обилазак града, дружили су се са нама. Видели смо много тога. Од свега ми се највише допала изложба Моцарта”, износи своје утиске балерина Неда Аритоновић. 

Кореограф у Балетској школи у Грачаници Невена Ћосић верује да ће им ова посета и боравак у Бечу остати као незаборавно искуство, посебно деци и то не само у уметничком, већ и у животном смислу. „Могућност да деца бораве у српским породицама у Бечу је од неизмерног значаја за њих како у социјалном, тако и у емотивном сегменту. Овим путем бих се захвалила свим родитељима коју су раширених руку дочекали нашу децу и пружили им беспрекорну бригу, као и чланови Српског културног центра који су се максимално потрудили да деца и ми овакво искуство не заборавимо никада“, истиче она.

 Координаторка Балетске школе Грачаница Снежана Бурсаћ Петровић захваљује се на дивном дочеку и топлом осећају добродошлице члановима Српског културног центра и породицама у којима су биле смештене балерине. „Сви су се потрудили да нам пруже једно узбудљиво и незаборавно искуство. Посета и боравак у Бечу видели смо као прилику да полазнице наше Балетске школе виде нове ствари, искусе различите активности које су другачије од онога на шта су навикле. Наша деца су сјајна, талентована, послушна, знатижељна и жељна новина. Надамо се да ће оваквих посета и искустава, која обогаћују њихов развој бити много више”, наводи Бурсаћ Петровић. 

Члан управног одбора Српског центра Александар Матић истиче да је циљ ове организације да деца на Косову и Метохији живе боље. „Од 2019. године највише хуманитарних манифестација које је Српски центар организовао биле су управо усмерене за помоћ деци на Косову и Метохији. Организације попут Српског центра, СПКД Просвјета, А:Култура, КУД Бранко Радичевић и КУД Младост из Леоберсдорфа подржале су ову иницијативу, а програм је био богат наступима као што су соло певање Маше Миловановић и кореографије културно-уметничких друштава. Посебно су се истакли и музички гости попут школе хармонике педагога Момира Маријоковића, Српски академски ансамбл, мали хор „Просвјета“, те и младе солисткиње Ђурђица Гојковић и Милана Продановић. У програму су такође учествовали рецитатори Милош Павловић и Радован Вуковић“, наводи он. Матић истиче да је велику пажњу на догађају у Бечу изазвао наступ наше Балетске школе. „Уз хуманитарни карактер, „Хуметност“ је такође показала симбол заједништва и спремности организација да раде заједно. На манифестацији као гости били су присутни и представници многих других организација, као и Савеза Срба у Аустрији. Од 2019. године највише хуманитарних манифестација које је Српски центар организовао биле су управо усмерене за помоћ деци на Косову и Метохији“, закључује Александар Матић. 

На манифестацији „Хуметност“ су поред наших балерина учествовали и најмлађи играчи два српска културно- уметничка друштва „Бранко Радичевић“ и „Младост“ који су прецизним корацима показали своје умеће пред публиком у Бечу. Српски центар основан је 1995. године у Бечу уз подршку тадашње Амбасаде Републике Југославије у Аустрији. У првим годинама постојања забележена су гостовања бројних позоришта са подручја бивше Југославије, а од септембра 2019. године Српском центру се прикључила група младих људи која доноси нову енергију и ентузијазам.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон