Косово

Петковић честитао Славу Призренске богословије: Док је вас, српски народ на КиМ ће чувати своје име и веру

Директор Канцеларије за Косово и Метохију упутио је епископу рашко-презренском и косовско-метохијском Теодосију честитку Призренској богословији која прославља своју славу Свети Ћирило и Методије

„Ваше Преосвештенство,

У име Канцеларије за Косово и Метохију и своје име, Вама, професорима и богословцима честитам Славу Призренске богословије – Светог Кирила и Методија.

Светитељи које данас прослављамо поставили су основе словенске писмености и културе. Управо под њиховим покровитељством ученици Богословије у Призрену се образују и уче у духу љубави, апостолства и заједништва, уче се чувању српског имена и православне вере.

Од далеке 1871. године, када је велики добротвор српског народа Сима Андрејевић Игуманов, отворио Богословско-учитељску школу у Призрену, она је била наша светлост у тами турског ропства, средиште просветног и црквеног живота, важан културни и политички центар, а њени ђаци, потоњи учитељи и свештеници, храбро су кренули у велику мисију обнове српске просвете и цркве. Од свог оснивања Богословија је била сабирно место где су настајале, развијале се и даље се преносиле богољубиве, човекољубиве и родољубиве идеје.

И као што су браћа Кирило и Методије имали своју мисију међу словенским народима, тако је и Богословија у Призрену оставила неизбрисив траг међу Србима на Косову и Метохији. Захваљујући њој и генерацијама младих свештеника које је ова школа изнедрила, захваљујући њиховој мисији, ми смо сачували своје биће на нашој косметској земљи и утемељили своју будућност на Косову и Метохији.

И данас су Срби на Косову и Метохији угрожени, изложени прогону и физичком затирању. Али, док је Богословије у Призрену, која је наш национални и духовни стуб и светионик и док је младости у њој, дотле ће српски народ на Космету чувати своје име, веру и душу.

Нека Вам је срећна и благословена Крсна Слава“, гласи честитка директора Канцелације за КиМ.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон