КосовоНасловна

За данас завршена седница ПССЕ на којој је било речи и о КиМ, наставља се сутра

Седница Парламентарне скупштине Савета Европе (ПССЕ), на којој је једна од тачака дневног реда била ситуација на Косову и Метохији, завршила је рад за данас, а заседање ће се наставити сутра.

У делу седнице у којем је било речи о КиМ закључено је да Београд и Приштина морају што пре да се врате дијалогу, као и да је то једини начин да се дође до решења.

Назив тачке седнице ПССЕ која се односи на КиМ је „Ситуација на северу Косова после недавног напада и неопходност деескалације“ и на њој је посланица из Србије Биљана Пантић Пиља истакла да Срби на КиМ живе у ужасним условима, трпе терор и да је 11 одсто њих напустило КиМ од доласка Аљбина Куртија на власт.

Она је поставила питање тој институцији да ли подржава масовни егзодус једног народа.

Истакла је да за нападе на Србе и покушаје убиства који су се догодили почетком године нико није оптужен.

„Срби чекају 10 година на формирање ЗСО. Опстанак Срба је међународна обавеза, као и Бриселски споразум, али Курти одбија да то уради“, рекла је Пантић Пиља.

Говорећи о недавним дешавањима у селу Бањска, Пантић Пиља је рекла да је у њима убијено троје Срба и то из близине када су се предали.

„То је била убиство. То све треба да се испита и да се изврши истрага“, рекла је она и нагласила да је мир у интересу Србије и целог региона.

Посланица Елвира Ковач рекла је да је дијалог Београда и Приштине дошао до тачке усијања.

Како је казала, Приштина се служи разним средствима да опструише тај процес.

„Ми смо ожалили све жртве у Бањској, али тражимо детаљну истрагу“, рекла је она и додала да Београд води одговорну политику.

„Србија је озбиљан и одговоран партнер међународфној заједници“, рекла је Ковач.

Већина посланика истакла је да и у овом сукобу има озбиљних оптужби са обе стране, да би требало да се изврши детаљна истрага, али и да је решење свега овога имплемментација споразума из Бисела и Охрида.  

Пољски посланик Александер Почиеј рекао је да Приштина мора да успостави ЗСО и заштити мањине и њихова права.

„Иза тога стојимо као оргаизација. Будућност обе стране је у ЕУ“, рекао је он.

Аустријски посланик Рајнхолд Лопатка рекао је да се сви слажу да треба да се затвори трајна криза у региону.

„Одговорни за нападе на северу морају да буду приведени правди, а Србија је обећала да ће учествовати у томе, што је позитивно“, рекао је он.

Неки од говорника  су тражили да се осуди Србија, попут представника Приштине, а неки, попут посланика из Албаније, окривили су Србију за дешавања на севру КиМ.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон