КосовоНасловна

Петковић: Друга страна не жели да дође до решења, нова рунда дијалога 4. априла

Директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Приштина нема политичку вољу да се дође до решења за употребу динара на Косову, као и да ће нова рунда дијалога на техничком нивоу бити одржана 4. априла.

Он је новинарима, након трилатералног и билатералног састанка у оквиру дијалога у Бриселу, рекао да су обе стране изнеле своје предлоге решења од којих је предлог Београда био избалансиран и водио је рачуна о српским интересима, док је Приштина изнела предлог у коме нису уложили нимамло напора да би то могло да се назове решењем.

„То је оно што ме изузетно забрињава, не знам у ком правцу ће ићи дијалог. Брине ме положај и будућност српског народа на КиМ, поготово када видите да са друге стране нема политичке воље да се дође до решења. Ми ћемо наставити да преговарамо, последњи атом наше снаге уложићемо само да дођемо до решења. Учинићемо све што је до нас, да сачувамо мир и наш народ на КиМ коме се крше људска права и који је због (премијера привремених приштинских институција Аљбина) Куртија онемогућен да примна своје плате и пензије и социјална давања“, рекао је Петковић.

Он је казао да су у директним преговорима, који су трајали више од 3,5 сати дискутовали о предлозима, а да су затим уследили разговори на нивоу билатералних састанака са ЕУ и додао да је договорено да се разговори наставе 4. априла.

„Ако желите да дође до решења уложите напор. Све ми делује да друга страна не жели то да уради. Курти ће наставити са прогоном српског народа. Што се ЕУ тиче то је посебна прича и јасно је да или ЕУ нема или не жели да се дође до решења, нема треће опције“, рекао је он.

Истиче да је Београд посвећен дијалогу и да ће учинити све да дође до решења.

„Да пробамо да омогућимо наставак рада Поштанске штедионице и да наши људи могу да примају и плате и пензије и социјална давања и то је суштина нашег предлога. Мислим да смо проступили одговорно и коректно тражечи решење, компромис, јер за нас компромис није лепа или ружна реч. А са друге стране имате саговорника који са менторима жели да намеће решења, видећемо да ли ће то тако моћи“, рекао је Петковић.

Додао је и да ће се у новој рунди дијалога 4. априла видети да ли ће то бити и последња, када се ради о динару и одлуци Куртија да забрани платни промет на простору КиМ.

Бисљими: Предлози превише удаљени, потребан још један састанак

Главни приштински преговарач Бесник Бисљими рекао је након нове рунде дијалога Београда и Приштине у Бриселу да су предлози две стране по питању динара још увек превише удаљени и да постоји потреба за још једним састанком следеће недеље.

„Данас смо представили своје предлоге. Моје мишљење је да су ови предлози и даље превише међусобно удаљени. Покушали смо да их приближимо али очигледно постоји потреба за још једним састанком“, рекао је Бисљими новинарима после састанка.

Он није желео да износи детаље предлога рекавши да би то у овом тренутку штетило процесу разговора.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон