Косово

Петковић: Курти својим насилним и једностраним актима показује да има спремност да настави да терорише српски народ на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је у саопштењу да једино за шта Аљбин Курти има спремност јесте да настави да терорише српски народ, посебно на северу Косова и Метохије и то демонстрира свакога дана својим насилним и једностраним актима.

„И док Курти више од две године оптужује Београд да наводно хоће немире у региону, показало се да је једини насилник и пироман на Балкану Аљбин Курти, који поред голог насиља, Србима забрањује динар, али и могућност да примају плате и пензије на КиМ. Са истом опсесијом, са којом прогони српски народ последње три године, могао је да се посвети испуњењу обавеза из Дијалога и потписаних споразума и Срби би већ имали формирану Заједницу српских општина и гарантовану безбедност коју данас немају, управо због Куртија и дивљања његових параполицијских фаланги, упуцавања и пребијања српске деце“, наводи се у саопштењу.

Петковић у саопштењу додаје да је комплетна међународна заједница прозрела намере Аљбина Куртија да избегне фомирање Заједнице српских општина и немогуће је да све људе лаже све време и да верује да ће његова демагогија икога заварати.

„Београд је све своје обавезе из дијалога применио, а реакција српског народа на вишегодишњи терор није никакав алиби Куртију да избегне своје обавезе. Подједнако, као што је наставио са нелегалном експропријацијом на северу Косова и Метохије, иако је обустава тих противправних радњи била обавеза у коју се клео док се надао пријему у Савет Европе, по истом моделу дезавуише јавност и међународне представнике да има добру вољу да нацрт Статута ЗСО шаље пред тзв. Уставни суд“.

Формирање ЗСО првих је шест тачака споразума у Бриселу и пропратних докумената и Општих принципа из 2015. године и никакви Куртијеви предуслови нити јесу нити ће икада бити основ за њено формирање, већ искључиво служе да своје обавезе избегне, наводи Петковић.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон