Политика

Стошић: Неминовно да се у Бриселу разговара о коначној верзији статута ЗСО

Програмски менаџер Центра за заступање демократске културе (АЦДЦ) Слободан Стошић каже за Косово онлајн да је неминовно да се о статуту Заједнице српских општина још преговара у Бриселу јер, како истиче, нацрт који је понудила Европска унија није коначан документ и у њему има доста нејасноћа, барем према оној верзији нацрта који је доспео у медије.


„Има доста ствари које нису утаначене, рецимо око школа или здравствених установа у неким селима која нису део ЗСО, тако да ће ту бити простора за усаглашавање између понуђене и финалне верзије. Нисам оптимиста да тако нешто може да се уради за време мандата Мирослава Лајчака јер још увек имамо ситуацију да су четири градоначелника на северу из редова косовских Албанаца и самим тим формирање Заједнице није могуће. Друга ствар је питање динара око којег се најављује осми сусрет, без коначног решења и заиста нисам оптимистичан да Лајчаков мандат може да буде крунисан формирањем или почетком формирања ЗСО“, каже Стошић.

На питање да ли је логичан захтев западних земаља да Приштина шаље на оцену уставности суду нацрт за који Брисел није саопштио да ли око њега постоји сагласност обе стране, наш саговорник каже да јесте чудно да се шаље документ који није коначна верзија.

„Ово је вероватно нешто што је стављено као један од предуслова за пријем Косова у чланство Савета Европе, да се олакша Косову тиме што би ова верзија била одобрена, с тим да коначна може да се разликује у мањим сегментима“, каже Стошић.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон