Косово

Петковић: Очекујем да Квинта одбаци и осуди Свечљине клевете о Цивилној заштити

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петар Петковић послао је писмо земљама Квинте и Европске уније у којем је демантовао тврдње косовског министра Џељаља Свечље да се налази на врху структуре “Цивилне заштите“, коју је, иначе, Приштина у јуну ове године прогласила терористичком организацијом, сазнаје Косово онлајн из дипломатских извора.

Петковић је у писму навео да је Цивилна заштита распуштена, на основу споразума постигнутог у дијалогу у Бриселу 2015. године.

Он је истакао да од Квинте очекује да недосмислено одбаци и осуди Свечљине клевете, јер то, како се наводи у писму, захтева тежина јавно изнетих неистина.

“Овим путем изражавам оштру реакцију због чињенице да ме је приштински министар Џељаљ Свечља, без икаквих доказа или утемељења, на конференцији за медије одржаној у Приштини 23. децембра 2023, означио као врх структуре организације коју је он назвао ‘Цивилна заштита’ – а која је од стране приштинског режима проглашена за некакву ‘терористичку организацију’. Верујем да вам је добро познато да је Цивилна заштита, на основу споразума постигнутог у Дијалогу у Бриселу 2015. године, тада распуштена и да су њени припадници потом легално и уз надзор ЕУ интегрисани у приштинске институције”, наводи се у овом писму.

Петковић је додао да никада није предводио или био на врху структуре поменуте организације, истичући да је то “чиста лаж” и указао да се овакве произвољне оцене пласирају с циљем покушаја његове дискредитације као директора Канцеларије за Косово и Метохију и главног преговарача у дијалогу Београда и Приштине. Такође је навео и да је уверен да је овде реч о намери криминализације како српског народа у целини, тако и државе Србије.

“Крајњи циљ оваквих напада је опструкција и последично заустављање дијалога, али и додатна блокада и забрана да посећујем простор Косова и Метохије и обављам посао који ми је легитимно поверен”, наводи се у писму Петковића.

Он је указао да је Београд страна која је показала пуну посвећеност у процесу нормализације односа са Приштином и да том процесу не доприносе овакве неистине према легитимно изабраним представницима државе Србије.

Свечља је, подсетимо, на конференцији за медије 23. децембра саопштио како изгледа наводна оганизациона структура Цивилне заштите, на чијем се врху, како је тада показано на фотографијама, налази директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон