КосовоНасловна

Поповић: Расте број политички мотивисаних затварања Срба, Канцеларија за КиМ чини све да им помогне

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Игор Поповић изјавио је да расте тенденција хапшења и политичких прогона Срба на Косову, а ова владина институција чини све да свим ухапшенима помогне, укључујући и обезбеђивање правне помоћи.

Нову годину и божићне празнике у затворима на Косову дочекаће 21 Србин против којих се воде политички мотивисани судски поступци и још седморица оних који су правоснажно осуђени пред судовима локалних самоуправа на Косову и већ издржавају затворску казну, каже за Косово онлајн Поповић.

„Имамо и пет њих који су ослобођени након издржане казне и 16 особа које су биле притваране и бране се са слободе. То су наши подаци за особе које су хапшене, баш из неких политичких разлога“, наводи Поповић.

Указује да се број хапшења Срба приметно повећао од марта 2021. године од како је на место премијера Косова дошао Аљбин Курти.

Тенденције хапшења и политичких прогона, како каже, временом само расту.

„Имамо стална хапшења, имамо политички мотивисане прогоне, Приштина стално врши притисак на њихово правосђе да људе стално задржава у притворима, имамо велики број лица која су нажалост хапшена за наводне ратне злочине. Они имају ту тенденцију да су сви Срби ратни злочинци, да су Албанци претрпели некакав геноцид, тако да се хапсе људи који су годинама тамо живели или су као расељена лица обилазили своја имања. Они се на основу изјава лажних сведока налазе по притворима, изложени су великим притисцима и у албанској јавности третирају се као наводни криминалци, иако су они у суштини политички затвореници“, рекао је Поповић.

Према његовим речима расељени Срби јужно од Ибра хапсе се приликом обиласка својих некадашњих домаћинстава, док су на северу хапшења углавном због изражавања незадовољства услед узурпације општина од стране Албанаца.

„Хапсе се људи јужно од Ибра који обилазе те средине одакле су Срби протерани, а имамо и велику тенденцију да се хапсе људи на северу зато што изражавају политичке протесте због узурпирања њихових локалних самоуправа због доласка тзв. албанских градоначелника који су изабрани са промилом процента албанског становништва. Они су једноставно бранили своје локалне самоуправе и сад се ти људи једноставно третирају као некакви терористи иако су само изражавали своје легитимно право, људска права и права на слободу кретања“, појашњава он.

Говорећи о мерама које предузима Канцеларија за КиМ како би заштитила српске затворенике на Косову, Поповић је нагласио да се настоји да се сваком ухапшеном одмах обезбеди адвокат који ће га бранити током читавог поступка. Трошкове одбране, додаје, сноси Канцеларија за КиМ.

Наглашава да је Канцеларија за КиМ је у сталној комуникацији са представницима међународне заједнице како би се затвореницима обезбедио хуман третман у затворима и право да докажу да су невини.

„Пре свега настојимо да се тим људима обезбеди адекватна професионална подлога, да се ангажују адвокати, стручни људи који ће их у свим фазама поступка од момента притварања до извођења пред суд заступати и бранити и да се финансирају сви трошкови одбране. Такође, Канцеларија настоји да се пре свега анимирају међународне мисије, Еулекс, Унмик, Оебс, ЕУ да се писменим и усменим обраћањем стално подсећа да су ти људи хапшени по политичким мотивима, да су они невини налазе у затворима, да је потребно да се спречи њихово малтретирање, да се омогући да се ослободе из притвора и да се бране са слободе или да се дефинитивно ослободе и да у притвору не буду малтретирани, већ да имају адекватне здравствене услов. Једноставно да не буду остављени на милост и немилост Куртијевом режиму“, истакао је Поповић.

Поповић каже да међународна заједница не реагује на задовољавајућем нивоу на апеле Канцеларије за КиМ.

„Ми добијамо одговор од међународне заједнице. Нажалост, од међународне заједнице, посебно Еулекс који је у једном моменту имао извршну функцију у правосуђу привремених институција самоуправе, добијамо углавном типске одговоре, а то је да је потребно независно правосуђе, редовни судски поступци… Они тврде да као мисија имају могућност надгледања, они ће надгледати, али да не могу да се мешају у тзв. косовско правосуђе. То је стварно нонсенс, не постоји никакво независно косовско правосуђе“, поручио је Поповић.

Указује да је реч о личном политичком прогону од стране Аљбина Куртија и његовог режима и оцењује да Пришина злоупотребљава и мисију Унмик, користећи је да се хапсе Срби по читавом региону.

„Приштина нема могућности да изађе пред Интерпол, а дешава се да те потернице које расписује објављује преко Унмика и долазе до Интерпола тако да наши људи буду хапшени по Црној Гори на основу неких потреница из Приштине. Имали смо случај две особе које су хапшене у Црној Гори у септембру ове године. Срећом ти људи су ослобођени, али нажалост такве ствари се дешавају због тог деловања Унмика“, рекао је Поповић.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон