КосовоНасловна

Петковић: Очигледно да је први и најважнији корак ка стабилном региону обуздавање Аљбина Куртија и његове ратоборне политике

Курти је данас, најавом ангажовања додатних 500 тзв. полицајаца и 600 припадника тзв. „КБС“ у наредној години и поруком да их нико неће зауставити ни на југу ни на северу, још једном показао лице ратног поглавице, и изнео најотворенију претњу Србима на Косову и Метохији – наводи се у саопштењу директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петра Петковића поводом Куртијеве најаве ангажовања додатних 500 тзв. полицајаца и 600 припадника тзв. „КБС“ у наредној години..

Додатне полицијске и паравојне снаге које Курти намерава да ангажује не служе за одвраћање било какве спољне претње, јер таква претња не постоји, већ је реч о јачању формација за застрашивање и терорисање српског живља на Косову и Метохији у циљу наставка етничког чишћења Срба од стране Куртија.

Поручујући да њега и његову казнену експедицију „неће моћи да зауставе ни на југу ни на северу“, Курти јасно Србе дефинише као непријатеље на које треба ићи силом и оружјем. 

Још једном наглашавамо да Куртијева специјална полиција, а посебно паравојна формација „КБС“, нема шта да тражи у већински српским срединама, јер Срби су сами, и по Бриселском споразуму и према принципима за успостављање Заједнице српских општина, али и међународним гаранцијама, надлежни да се сами старају о реду и безбедности тамо где живе.

Ово, дакле, није само још једна од бројних Куртијевих претњи, већ је реч и о најдиректнијој негацијији самог смисла дијалога, и јасно је да он не мисли о суживоту и међунационалном поверењу, јер његов план је моноетничко „Косово“, а јачање полиције и „КБС“ је средство да дође до тог циља.    

Осим што је експлицитна претња стабилности региона, Куртијева милитаризација је и симптом економске неодрживости самопроглашеног „Косова“, јер социјални проблеми се не могу решавати тако што се незапосленим младим Албанцима у  руке дају пушке, већ тако што се изграђује привреда.

Коме до сада није било јасно, данас је ваљда очигледно да је први и најважнији корак ка мирном и стабилном региону одлучно обуздавање Аљбина Куртија и његове ратоборне политике – наводи Петковић.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон