KosovoNaslovna

Petković: Očigledno da je prvi i najvažniji korak ka stabilnom regionu obuzdavanje Aljbina Kurtija i njegove ratoborne politike

Kurti je danas, najavom angažovanja dodatnih 500 tzv. policajaca i 600 pripadnika tzv. „KBS“ u narednoj godini i porukom da ih niko neće zaustaviti ni na jugu ni na severu, još jednom pokazao lice ratnog poglavice, i izneo najotvoreniju pretnju Srbima na Kosovu i Metohiji – navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije dr Petra Petkovića povodom Kurtijeve najave angažovanja dodatnih 500 tzv. policajaca i 600 pripadnika tzv. „KBS“ u narednoj godini..

Dodatne policijske i paravojne snage koje Kurti namerava da angažuje ne služe za odvraćanje bilo kakve spoljne pretnje, jer takva pretnja ne postoji, već je reč o jačanju formacija za zastrašivanje i terorisanje srpskog življa na Kosovu i Metohiji u cilju nastavka etničkog čišćenja Srba od strane Kurtija.

Poručujući da njega i njegovu kaznenu ekspediciju „neće moći da zaustave ni na jugu ni na severu“, Kurti jasno Srbe definiše kao neprijatelje na koje treba ići silom i oružjem. 

Još jednom naglašavamo da Kurtijeva specijalna policija, a posebno paravojna formacija „KBS“, nema šta da traži u većinski srpskim sredinama, jer Srbi su sami, i po Briselskom sporazumu i prema principima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, ali i međunarodnim garancijama, nadležni da se sami staraju o redu i bezbednosti tamo gde žive.

Ovo, dakle, nije samo još jedna od brojnih Kurtijevih pretnji, već je reč i o najdirektnijoj negacijiji samog smisla dijaloga, i jasno je da on ne misli o suživotu i međunacionalnom poverenju, jer njegov plan je monoetničko „Kosovo“, a jačanje policije i „KBS“ je sredstvo da dođe do tog cilja.    

Osim što je eksplicitna pretnja stabilnosti regiona, Kurtijeva militarizacija je i simptom ekonomske neodrživosti samoproglašenog „Kosova“, jer socijalni problemi se ne mogu rešavati tako što se nezaposlenim mladim Albancima u  ruke daju puške, već tako što se izgrađuje privreda.

Kome do sada nije bilo jasno, danas je valjda očigledno da je prvi i najvažniji korak ka mirnom i stabilnom regionu odlučno obuzdavanje Aljbina Kurtija i njegove ratoborne politike – navodi Petković.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button