НасловнаПолитика

Петковић: Одржавање седнице СБ УН и говор председника изузетно значајни за Србију

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је данас у Њујорку да одржавање седнице Савета безбедности УН о ситуацији на КиМ и говор председника Александра Вучића имају изузетан значај за Србију из више разлога, као и да укидање динара на КиМ отежава опстанак српског народа.  

„Као прво, још једном је потврђен значај Резолуције 1244 и  поштовања повеље УН. Друга важна ствар јесте, што је Савет безбедности, то највише међународно политичко тело, могло да чује пуну истину о страдању српског народа на КиМ од режима Аљбина Куртија, кроз врло језгровит, тачан, јасан и са много чињеница говор председника Александра Вучића. И трећа важна ствар, председник Вучић је разобличио кампању лажи Аљбина Куртија“, рекао је Петковић за ТВ Пинк.

То је, како је истакао, посебно важно, с обзиром да је последњих месеци  углавном у западним медијима пролазио наратив Приштине о томе да је она наводно демократска и да одлука о укидања динара треба да унапреди живот на КиМ.

Разобличена је кампања лажи, при чему је председник Вучић на изглед, како је рекао Петковић, користио обичне речи, али заправо говор је пажљиво састављен и  водило се рачуна буквално о сваком слову онога што је председник Вучић изговарао.

„Посебно желим да истакнем те правне конструкције и формулације које се односе и на злочине против човечности и када је реч о ономе што Албин Курти ради на КиМ и доводи до непоправљиве штете за живот Срба на КиМ и посебно значајна дефиниција да он својим насилним и једностраним актима заправо намерно подвргава Србе неподношљивим условима живота“, додао је он. 

Фото: Канцеларија за КиМ

Петковић је прокоментарисао да је на седници било више трикова и лажи Аљбина Куртија, али је најважније је да је Вучић јасно рекао шта заправо значи  једнострана одлука о укидању динара којом се, како је истакао, удара директно на опстанак српског народа.

„На тај начин Курти наставља са политиком прогона српског народа, с обзиром да је за последњу годину дана 14 одсто Срба због насилне политике  напустило простор КиМ и отишло у централну Србију“, рекао је Петковић.

Такође, јасно је да се укидањем динара директно „удара на српске институције“ које све функционишу и ослањају се на платни промет у динарима.

Он је подсетио да нема право Аљбин Курти да једнострано доноси такву одлуку због тога што је Бриселским споразумом и споразумом у општим принципима из 2015. године јасно дефинисано да Србија има право да финансира ЗСО и како су САД у свом првом реаговању рекли да Срби на КиМ кроз ЗСО имају право на финансијску аутономију.

„Да све те институције које су сада на КиМ и школство и болнице и вртићи и локална самоуправа и све остале наше институције представљају темељ за формирање ЗСО. Посебно је важно да се укаже да је циљ те одлуке да се директно удари на српски народ“, рекао је Петковић. 

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић истакао је да однос Србије према КиМ најбоље осликава то како се Србија борила за сазивање СБ УН, и то да седнциа буде отворена за јавност.

Петковић је оценио да је Србија тиме добила прилику да укаже на то шта је заправо прави циљ премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

„Све оне бројке, цифре, све оно што је председник говорио и о противправној легализацији свега онога што Курти чини кроз косовски систем, као и експропријацијом којом жели да буквално уништи српски народ на КиМ“, рекао је Петковић.

Он је додао да је готово 13 држава чланица Савета безбедности стало у одбрану Србије.

„Оне су јасно рекле да је Курти прекршио све у вези са динаром и да на тај начин он жели да изазове нову нестабилност, а да треба да се иде управо у правцу деескалације. То је посебно важно“, навео је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је нагласио и да је једнако важно то што је Србија реафирмисала резолуцију 1244 Повеље УН.

„Показали смо како се бори у Савету безбедности УН. Посебно сам поносан био на Вучића када је рекао да је Србија слободна, независна земља која сама доноси своје одуке“, закључио је Петковић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон