КосовоНасловнаСрбија

Петковић: Погром 17. марта жива и незацељена рана на телу српског бића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истиче да погром над српским народом који су спровели албански екстремисти 17.марта 2004. године представља живу и незацељену рану на телу српског бића.
Петковић каже да је 17. марта, 60.000 Албанаца кренуло на Србе само зато што имају другачије име, презиме и веру.

„Албански екстремисти су кренули да етнички очисте цео простор Косова и Метохије од Срба и свега што је српско. Више десетина хиљада албанских србомрзаца према извештајима Оебса и Хјуман рајтс воча, преко 60.000 Албанаца кренуло је на Србе само због тога што су имали другачије име и презиме и зато што су били другачије вере. У том крвавом пиру Албанаца убијено је деветоро Срба, 4.000 протерано, преко 900 српских кућа уништено, 35 цркава и манастира спаљено, уништено преко 10.000 вредних фресака и етнички очишћено 900 села и шест градова од којих и Приштина, у којој је некада живело 40.000 Срба“, рекао је Петковић.

Додаје да је догађај који се десио 17. марта, у srcу Европе, на почетку 21. века јесте пре свега велика мрља на образу међународне заједнице која је у том тренутку била присутна на простору Косова и Метохије и бројала више десетина хиљада својих припадника који су нажалост немо посматрали дивљање албанских хорди према свему што је српско.
„Тај злочин почињен над Србима је озбиљно припреман и координиран, а када погледате епилог, с обзиром да су након 17.18. и 19 марта, након погрома, убијања Срба и протеривања, поведени неки монтирани судски процеси, видећете да су сви ослобођени кривичне одговорности а само неколицина је добила неке симболичне казне што значи да суштински нико није одговарао за злочине над Србима током погрома 17. марта. Нико од налогодаваца није одговарао а постоје јасне информације и подаци који говоре о томе како су се организовали албански политичари, како су још од октобра претходне, 2003. године интензивно кренули са различитим састанцима, припремајући нападе и све оно што је требало да уследи како би се протерао српски народ, што су и учинили 17. марта наредне године, а повод је било несрећно утапање тројице дечака у Ибру које је од стране албанских медија представљено као утапање младића које је узроковано нападом Срба, што је касније од стране Унмик полиције и демантовано, која је јасно казала да Срби са тим случајем нису имали ништа“, додаје Петковић.

Истиче да је тада, машинерија већ била покренута, план је одавно био спреман, и кренуло се у напад на Србе, на српске цркве, манастире, монахе, монахиње, на српске куће, на вековна огњишта, на робове са намером да се затре српско име и презиме.

„Та идеологија мржње те 2004. године нажалост жива је и данас кроз политику пре свега Аљбина Куртија који на све начине покушава да на све начине поново протера српски народ и да га завије у црно. Све одлуке, ескалоторни потези Приштине укључујући и ову последњу која се односи на укидање платног промета Републике Србије на простоту КиМ и динара, да се тиме зауставеи плате и пензије и социјална давања и живор Срба на Косову и Метохији, није ништа друго већ наставак те злочиначке плитике која је вођена те 2004. године, што јасно показује да идеолигија зла, а са друге стране кампања лажи према Србима и свему што је српско се и даље наставља“, каже Петковић.
Додаје да је председник Александар Вучић више пута јасно рекао да се више никада неће поновити нити Олуја нити било какав погром над Србима.

„Држава Србија ће апсулутно учинити све да заштити свој народ на Косову и Метохији, учинићемо све да у дијалогу градимо мир и дођемо до решења иако је то готово немогуће с обзиром да приштинска страна све одбија, али нећемо дозволити да се више икада понови 2004.и чињењица да нам Србе убијају и да хиљаде и хиљаде наших људи, породица са децом напушта простор Косова и Метохије и иде у правцу централне Србије, само зато што екстремисти на простору КиМ желе да затру српско име и презиме“, истиче Петковић.

Наглашава да ће се Србија борити да сачува мир, али с друге стране никада неће заборавити 17.18. и 19. март.

„Никада нећемо заборавити шта нам се десило као и чињеницу да тада Београд, у то време, није спречио погром свога становништва са простора наше јужне покрајине, а са друге стране инсистираћемо да пред лице правде буду изведени сви они који су одговорни, и налогодавци и извршиоци овог страшног злочина који се десио на почетку 21. века, у srcу Ецропе, пред очима међународне заједнице која је немо посматрала убијање и страдање српског народа који је само живео на својим вековним огњиштима“, закључио је Петковић.

Извор: Косово Онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон