Друштво

Дан државности – Вучић уручује одликовања, централна церемонија у Орашцу

Србија данас слави Дан државности – Сретење, у спомен на почетак Првог српског устанка 15. фебруара 1804. године у Орашцу и проглашење Сретењског Устава Кнежевине Србије 15. фебруара 1835. године.

Председник Александар Вучић уручиће данас одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности.

Церемонија уручења одликовања биће организована у 18.00 часова у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Централну државну церемонију код споменика Вожду Карађорђу у Орашцу предводиће изасланик председника, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић.

Премијерка Србије Ана Брнабић ће говорити на Сретењској академији „Културна дипломатија“ у Крагујевцу, а догађају ће присуствовати и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон. 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић присуствоваће као изасланик председника Републике и предводиће државну церемонију полагања венаца и одавања почасти на гробу Незнаног јунака на Авали. 

Уз присуство државног руководства, државни празник биће обележен полагањем венаца и одавањем почасти на више локација у земљи, најављено је из министарстава.  

Војска Србије организоваће церемоније полагања венаца у Крушевцу код Споменика косовским јунацима, у Краљеву на Тргу српских ратника, у Лесковцу код Споменика Народном хероју Кости Стаменковићу, као и у Горњем Милановцу код Споменика војводи Живојину Мишићу, у Врању код Барељефа вожду Карђорђу, и у Пожаревцу код Спомен-обележја „Милош Обреновић“. 

Јуче је са Калемегданске, Петроварадинске и Нишке тврђаве у 16 часова извршена почасна артиљеријска паљба Гарде Војске Србије, поводом обележавања Дана државности уз дефиле бродова у Београду и Новом Саду.

Поводом Дана државности бројни музеји и установе попут Народног музеја Србије, Галерије Матице Српске и Државног архива Србије отворили су  изложбе у присуству државних званичника.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон