НасловнаСрбија

Христодулидис: Став Кипра о подршци територијалном интегритету Србије јасан и непромењен

Председник Кипра Никос Христодулидис рекао је  да је став Кипра по питању поштовања територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије јасан и да не може бити промењен.

Христодулидис је, након сусрета са председником Србије Александром Вучићем у Београду, рекао да су разговарали о дијалогу Београда и Приштине.

,,Желим јавно да поновим нашу подршку тим напорима српске владе. Став Кипра је јасан. Наш став не може бити промењен када је реч о поштовању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије“, изјавио је Христодулидис на заједничкој конференцији.

Христодулидис је истакао и да је Кипар најјача подршка Србији на њеном путу прикључења ЕУ и сматра да је Србија учинила у последње време веома важне кораке везано за реформе, али и у многим другим областима.

,,Сматрамо да то треба да буде препознато од стране Европске уније, али и да се види у разговорима и у закључцима које ћемо имати на састанку Европског савета у децембру. Ми кажемо и истичемо да је Кипар био и јесте и да ће бити један од најјачих пружалаца подршке Србији за европске интеграције“, рекао је Христодулидис. 

Председник Кипра захвалио је Вучићу на гостопримству и додао да је сигуран да кипарски народ осећа блискост са српским, а да је он сам данас међу пријатељима.

Он је навео да су он и Вучић имали изузетну размену мишљења и разговарали о томе како да још више продубе билатералне односе.

,,Последњих година готово у свим секторима одлично сарађујемо, а увек постоји могћност и за даљу сарадњу. Ја мислим посебно по питању одбране. О томе смо много разговарали, а наставићемо и сутра. Такође, и у области трговине и туризма. 

Сутра ујутру ћу посетити кипарску компанију која је инвестирала у Србији, као доказ подршке кипарским инвестицијама у Србији. Током последњих година, док сте ви, Вучићу, на власти, привредни развој се значајно повећао, што се види и у нашим разговорима и ставовима које исказујемо у Бриселу“, истакао је Христодулидис.

Председник Кипра најавио је да ће се о даљој сарадњи разговарати и на Трећем међувладином састанку између Србије и Кипра у присуству министара иностраних послова, одбране и просвете.

Радујем се зато што ће у оквиру посете бити потписана и три веома важна мемораднума о разумевању у области образовања, науке, иновација, напредних технологија и даље сарадње министарства спољних послова“, рекао је Христодулидис.

Говорећи о кипарском питању, он је навео да оно већ пола века мучи његову земљу и додао  да се од момента када је преузео дужност председника бори да се поново покрену преговори о решавању тог питања.

,,Ја сам захвалан Србији на ставу који држи, не само везано за решавање кипарског питања, већ и за напоре да се поново покрену преговори у решавању овог проблема“, рекао је Христодулидис. 

Он је подсетио да се његова посета поклапа са дешавањима у суседству Кипра, на Блиском истоку, али и у Украјини.

,,Везано за дешавање у нашем подручју обавестио сам господина председника о иницијативи Републике Кипар, пре свега за склањање народа из тог подручја, али и за нашу иницијативу да се створи хуманитарни поморски коридор којим би се преносила хуманитарна помоћ на подручје Газе“, истакао је Христодулидис. 

Како је он навео, Србију и Кипар повезује вишегодишње пријатељство и додао је да се радује што његова посета представља корак у даљем јачању везе између две земље.

Он је рекао и да га радује да у блиској будућности дочека Вучића на Кипру и да наставе са разговорима. Навео је и да ће бити у сталном контакту како би  учинили конкретне кораке у свим секторима, у билатералним односима и ојачали их.

,,Везано за кипарско питање, везано за европску перспективу Републике Србије и наш контакт ће бити сталан“, закључио је Христодулидис.

Извор: Т а н ј у г ; фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон