КосовоНасловна

Петковић: Прошле године на КиМ забележено 178 етнички мотивисаних инцидената, а од Куртијевог доласка укупно 458 различитих напада

Једини који крши споразуме јесте Аљбин Курти који је и у 2024. годину ушао негирајући основну обавезу Приштине преузету и потписану још 2013. године у Бриселу о формирању Заједнице српских општина и тиме започео једанаесту годину системског и институционалног обесправљивања и угњетавања Срба на Косову и Метохији – наводи се у саопштењу директора Канцеларије за Косово и Метохију др Петра Петковића.

Нити може Аљбин Курти да изнова пише споразуме који су потписани и верификовани у Бриселу, пре 11 година и чији је гарант спровођења Европска унија, нити уме да напише или изговори једну реченицу, а да притом не нападне Београд и Србе на Косову и Метохији, јер то је једина политика за коју зна и за коју живи.

Кад му је већ до бројања, нека преброји да је 3.919 дана прошло од како није формирана Заједница српских општина, а да 211 дана траје блокада увоза српске робе на КиМ и гажења свих постулата слободног протока. Нека преброји да је само прошле године на Косову и Метохији забележено 178 етнички мотивисани инцидената, а од његовог доласка на власт укупно 458 различитих напада на српски народ, српске цркве, амбуланте, школе… Може да наброји и шест тачака Основног споразума из Брисела којим се гарантује ЗСО, као и 21 тачку општих принципа за формирање ЗСО. Бројеви говоре и да је шесторо Срба на Косову и Метохији упуцано само прошле године, десетине похапшено, а преко 10 одсто Срба се иселило због његове антисрпске политике.

То су бројеви који говоре најбоље о Куртију и његовој владавини, а које он сам не сме да помене, али ће га Београд увек подсећати на све његове обавезе и ескалаторне потезе којима поткопава мир и стабилност на простору читавог Западног Балкана, због чега је главни извор нестабилности, тензија и криза како на Косову и Метохији тако и шире – наводи Петковић у саопштењу.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон