KosovoNaslovna

Petković sa Košarom: Beograd se zalaže za dijalog, jedini put normalizacije odnosa sa Prištinom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković primio je danas ambasadora Republike Francuske u Republici Srbiji, Pjera Košara kome je preneo jasan stav Beograda da se zalaže za dijalog kao jedini put ka normalizaciji odnosa sa Prištinom i postizanju trajnog mira, ali da put ka smirivanju tenzija vodi preko Prištine koja mora da ispuni svoj deo obaveza i deeskalira situaciju na severu KiM. 

„To podrazumeva,  da specijalne jedinice na severu pokrajine moraju da se povuku i da veću ulogu u zaštiti Srba preuzme misija Kfora, kao i da Priština što pre omogući nesmetano održavanje vanrednih izbora u četiri opštine na severu KiM što je jedan od ključnih zahteva i zemalja EU od 3. juna, a koji je nedavno uputila i Srpska lista“, ukazao je Petković. 

Umesto toga, Aljbin Kurti svim administrativnim zamkama i zloupotrebama pokušava da odloži i izbegne održavanje izbora i time dodatno na vlasti zadrži svoje nelegitimne gradonačelnike u čisto srpskim sredinama, dok svoje specijalne policijske jedinice koristi kao oruđe za teror nad nedužnim srpskim narodom, naveo je Petković. 

Petković je istakao da je višegodišnji teror Aljbina Kurtija nad Srbima na severu KiM koji se svakodnevno pojačava doveo do tragičnih događaja u Banjskoj 24. septembra koje Beograd ni na koji način niti je želeo niti je podržao, što je jasno više puta istakao i sam predsednik Aleksandar Vučić, saopštila je Kancelarija za KiM. 

Beograd očekuje od međunarodnih predstavnika da uvide i spreče akcije kojima Kurti podriva  mir na ovim prostorima i ruši sve sporazume postignute u dijalogu u Briselu, odbijajući pre svega da formira Zajednicu srpskih opština, onako kako je ona dogovorena još 2013. i 2015. godine. Umesto toga, Kurti svakodnevno svojim izjavama pokazuje da nema nameru da ispuni do sada preuzete obaveze i svakodnevnom zapaljivom retorikom napada Beograd i Srbe sa KiM, umesto da radi na deeskalaciji.

Izvor: TV Most

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button