НасловнаСрбија

Директор Канцеларије за КиМ др Петар Петковић састао се са словеначким специјалним изаслаником за Западни Балкан, Анжејем Франгешом

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић састао се данас са словеначким специјалним изаслаником за Западни Балкан, г. Анжејем Франгешом, кога је информисао о свеобухватној ситуацији у покрајини, истакавши да је неопходно да Приштина повуче конкретне кораке у циљу деескалације ситуације на северу покрајине и уздржи се од једностраних, насилних и противправних акција којима свакодневно терорише српски народ и изазива нове кризе и тензије на терену. Састанку је присуствовао и амбасадор Републике Словеније у Републици Србији Њ.Е. Дамијан Бергант.

Петковић је саговорницима указао на константно институционално, политичко и физичко насиље које над Србима у покрајини спроводи Куртијев режим, а које је 24. септембра довело и до трагичних догађаја  у Бањској које свакодневно Куртијев репресивни режим користи за додатни обрачун са Србима. Он је изразио забринутост због учесталих, неоснованих и противправних хапшења Срба, као и због свакодневних акција тзв специјалне полиције на северу покрајине, која ни по једном споразуму не би смела ту да се налази.

Он је подвукао да је Београд одлучан да сва отворена питања решава мирним путем у оквиру дијалога у под посредством ЕУ, као и да је неопходно да Приштина формира Заједницу српских општина на коју Срби са КиМ чекају више од десет година и што је обавеза Приштине преузета у дијалогу у Бриселу, али да Аљбин Курти својим свакодневним потезима и  запаљивим изјавама руши све до сада постигнуте споразуме.

Директор Петар Петковић је кренуо пажњу и на чињеницу да власти у Приштини, на челу са Аљбином Куртијем, на све начине покушавају да спрече спровођење локалних избора на северу Косова и Метохије, иако је Српска листа изразила спремност да на њима учествује.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић је закључио да је Аљбин Курти главни кривац за тренутно, неодрживо стање на терену које води покрајину и цео регион ка новим тензијама и кризним ситуацијама, што не иде у правцу деескалације, већ директне ескалације стања на КиМ, док Београд и Срби на КиМ желе трајни и одрживи мир на простору покрајине.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон