КосовоНасловна

Петковић са представницима Срба са КиМ о политичко-безбедносној ситуацији и неопходности да се сачува мир

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић са својим тимом одржао је вечерас састанак у Рашки са политичким и институционалним представницима Срба са Косова и Метохије, са којима је разговарао о политичко-безбедносној ситуацији у покрајини, као и непходности да сачувамо мир и стабилност зарад опстанка и останка српског народа на КиМ – наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Посебно се разговарало о тешкој ситуацији и положају Срба северно и јужно од Ибра и угрожавању њихових основних људских права, услед институционалног насиља, прогона и бројних ескалаторних потеза које свакодневно покреће Аљбин Курти и власт у Приштини.

Петковић је са представницима српског народа са КиМ разговарао и о забрани Приштине да се на простору покрајине организује гласање на изборима заказаним за 17. децембар 2023. године, чиме се Србима директно крше сва гарантована права.

Представници Срба са Косова и Метохије пренели су директору Канцеларије за КиМ да је важно омогућити српском народу да искористи своје право гласа. С тим у вези, на састанку је разговарано о даљим корацима како да се Србима с КиМ омогући да искористе своје грађанско право да гласају 17. децембра 2023. године.

Такође, директор Петковић је известио Србе са КиМ о последњој рунди дијалога у Бриселу и разговорима који су покренути о изради Статута Заједнице српских општина, као и свим осталим питањима о којима Београд преговара са Приштином у оквиру Дијалога.

На састанку је разговарано и новчаној помоћи, радним местима и даљим значајним улагањима државе Србије на простор Косова и Метохије, као и покушајима Приштине да забрани инфраструктурне и стамбене пројекте као и различите видове социјалне помоћи намењене најугроженијем становништву.

На састанку је закључено да ће држава Србија на челу са председником Александром Вучићем наставити да снажним политичким и економским мерама помаже и бори се за интересе српског народа у јужној српској покрајини – наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон