КосовоНасловна

У Дому културе одржана академија посвећена Мартовском погрому

У Дому културе у Грачаници одржана је Академија  посвећена мартовском погрому 2004. године, којој је претходио парастос одржан у манастиру Грачаница и откривање споменика жртвама овог немилог догађаја.

Академији посвећеној мартовском погрому присуствовали су његово преосвештенство Владика рашко-призренски господин Теодосије, Владика Иларион и Владика Методије, заменица директора Канцеларије за КиМ Душица Николић, помоћница директора Канцеларије за КиМ Владе Републике Србије Милена Парлић, начелник Косовског округа Срђан Поповић, председник Српске листе Златан Елек, председница општине Грачаница Љиљана Шубарић, председник ПО Града Приштине Новак Живић и многи други.

– Мартовски погром остаће дубоко урезан у српско колективно памћење као један од најтужнијих тренутака наше новије историје. У та два дана 17. и 18. марта гореле су наше цркве и манстири, који су вековима преживели разне ратове и недаће – рекао је обраћајући се на академији Владика Теодосије.

– Навршило се двадесет година од дана који је оставио најтеже ожиљке српском народу. Понадали су се тада, као што се појединци у Приштини надају и саада да ће нас протерати са наших вековних огњишта. Сећање на 17. март је наша обавеза – истакао је Срђан Поповић, начелник Косовског округа.

– Те 2004. године, албански екстремисти покушали су да затру све што је српско и да доврше оно што су започели 1999. године. На жалост, све се дешавало пред очима међународне заједнице – рекао је председник Српске листе др Златан Елек.

– То етнички мотивисано насиље је било наставак погрома, оног који је наш народ доживео 1999. То је био удар на нашу традицију, духовно наслеђе. Зло према светињи може учинити само онај ко за Бога не зна и ко се не боји Бога – рекла је омоћница директора Канцеларије за КиМ Владе Републике Србије Милена Парлић.

Окупљени су имали прилике да чују лична сведочења о страдањима током неколико дана марта 2004-те године. О својим тешким тренуцима из тих дана говорили су новинарка РТВ Грачаница Драгана Станојевић, др Драган Перић и Новица Столић.

– Искористила бих прилику да поручим српском народу, не продајте своја имања и не одлазите одавде. Не може нико Косово да нам отме, можемо само себи да га отмемо ако продамо наша имања и наше светиње – рекла је Драгана Станојевић.

На Академији су учествовали и Призренски богослови, чланови Ансамбла „Венац“, хор Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и балетска школа. Покровитељи обележавања су Канцеларија за КиМ, Министарство културе, општина Грачаница и Скупштина града Приштине.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон