ДруштвоКосовоЛокалнеНасловна

У Дијагностичком центру у Грачаници организовани бесплатни превентивни прегледи дојки

Одељење за здравство општине Грачаница организовало је бесплатне превентивне прегледе дојки у Дијагностичко-лабораторијском центру у Грачаници, којима се одазвао велики број жена.

Жене са територије општине Грачаница, али и из других крајева имале су прилике да се бесплатно прегледају и подвргну се раној дијагностици када су у питању прегледи дојке. Посебан акценат стављен је на оне које су старије од 40 година, а прегледе је обављала радиолог др Мирјана Тодоровић.

“Превентивни прегледи, нарочито ултрзвучни, посебно су важни и за младе жене, које би требало да схвате да је изузетно важно да се јаве лекару уколико примете било какву промену. Треба истаћи да је данас карцином дојке у добром степену излечења управо због превентивних прегледа. Мени је веома драго да се такви прегледи данас обављају код нас, јер сматрам да је цео тај процес мало у заостајању у односу на веће средине у централној Србији”, истакла је др Тодоровић и позвала све жене да бар једном годишње обаве гинеколошке и ултразвучне прегледе дојке.

Из године у годину, интересовање за превентивне прегледе је све веће, а оно што је битно нагласити, јесте да се и потпуно здраве особе које немају никакве здравствене тегобе требају повремено подвргнути прегледима. Посебну олакшицу представља то када је преглед бесплатан и када није неопходна додатна документација.

“Сматрам да је превентива један од најбољих начина како бисмо спречили потенцијалне болести и мислим да би свака жена требало да поведе рачуна о свом здрављу чак и ако нема одређених проблема. Чини ми се да је свест жена у том погледу код нас подигнута и да се жене јављају на превентивне прегледе, што ми је изузетно драго”, истакла је Радмила Миљковић.

Превенција и рана дијагностика су од кључног значаја за позитиван исход лечења сваке болести, а нарочито када су у питању проблеми или рак дојке.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон