КосовоНасловна

Почело суђење Драгиши Миленковићу из Кишнице, изјаснио се да није крив по две тачке оптужнице

Пред Посебним одељењем Основног суда у Приштини почело је суђење у случају Драгише Миленковића из Кишнице кога Специјлано тужилаштво терети за наводни ратни злочин против цивилног становништва.

У судници су присутни чланови породице Миленковића, као и адвокатски тим кога чине адвокат Дејан А. Васић и Јована Филиповић, док адвокат Живојин Јокановић није присутан. У судници су присутни и сведоци Тужилаштва.

Тужилац је, читајући оптужницу, изнео тврдње да је Драгиша Миленковић као затворски чувар током сукоба на Косову 1998. и 1999. године у затвору у Приштини и Липљану, у својству службеног лица, и у саизвршилаштву са другим службеним лицима, кршећи правила међународног права током сукоба, „на систематски начин малтретирао албанске затворенике мучећи их на нехуман начин различитим предметима“.

Такође, тужилац је изнео тврдње да је у кући Драгише Миленковића у Кишници полиција пронашла пиштољ и да је на тај начин извршио кривично дело „неовлашћено поседовање оружја“.

Драгиша Миленковић изјаснио се да није крив за прве две тачке из оптужнице које му се стављају на терет, осим за тачку 3, поседовање оружја. Међутим, додао је да за поседовање пиштоља има дозволу за оружје коју издају институције Србије.

Драгиша Миленковић ухапшен је 21. јуна у Кишници. Због хапшења Миленковића данима се протестствовало у Грачаници испред Полицијске станице.

Специјално тужилаштво Косова подигло је оптужницу против  Миленковића 26. децембра 2023. године, а адвокат Дејан Васић тражио је да се и косовски премијер Аљбин Курти саслуша као сведок у Миленковићевом случају јер је био притворен у затвору у Приштини у време када је Миленковић радио у том затвору.

Извор: Косово онлине; Фото: Косово онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон