ДруштвоЛокалнеНасловна

Стручна трибина о здрављу у спорту одржана у Дому културе

Делегација Покрајинског завода за спорт и медицину спорта, предвођена директором др Данијелом Жупићем, синоћ је у Дому културе у Грачаници одржала стручну трибину, а добродошлицу и пријатан боравак пожелела им је председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић.

Медицински и спортски стручњаци Покрајинског завода за спорт и медицину спорта окупили су и ове године у великој сали Дома кутуре родитеље децу и тренере како би им кроз предавања представили значај кардиолошких прегледа код деце као и методе јачања самопоуздања. Била је ово прилика да се присутнима документује значај сарадње Завода и општине Грачаница кроз видео записе и фотографије током боравка деце из Грачанице ове године на петодневном кампу у Летенки.

Госте из Новог Сада као и све присутне поздравила је најпре председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић.

„Презентација рада Покрајинског завода је у ствари презентација путоказа успеха, путоказа професионализма и љубави према лекарском позиву као и путоказ здравља наше деце. Морамо бити јасни. Спорт је пут здравља. Ми смо поносни на наше малишане који су кренули тим путем али тај пут мора бити адекватно контролисан и праћен јер постоји известан степен ризика на који као одговорна заједница морамо рачунати. Поносна сам што је општина Грачаница ту бригу на неки начин поверила једној овако важној институцији спортске медицине код нас а то је Покрајински завод за спорт и медицину спорта. Поносна сам на нашу сарадњу и пријатељство“ казала је председница Шубарић и захвалила директору Завода господину Жупићу и целом тиму на сарадњи.

Председница је нагласила да је Грачаница поносна на своје шампионе и да се искрено радује њиховим медаљама  али је су здрава деца и њихов здрави начин живота највећа радост.

На стручној трибини кардиолог др Душица Ракић говорила је о значају кардиолошких прегледа код деце док је психолог у Покрајинском заводу за спорт и медицину спорта Снежана Вујановић говорила о начину јачања самопоуздања код деце.

Др Бранко Ђукић специјалиста за аналитику у спорту који у Покрајинском заводу за спорт и медицину спорта ради у дијагностичком центру на тестирању спортиста представио је  резултате анкете која је недавно спроведена међу децом школског узраста са територије општине Грачаница као и резултате прошлогодишњег тестирања деце.

Он је казао да су сва тестирана деца показала висок ниво спортског здравља и апеловао на све да се настави са ширењем спортског духа и отварање нових спортских клубова и удружења која ће окупити још већи број деце свих узраста.

Мане Марковић из Покрајинског завода за спорт и медицину је на трибини представио и део пројекта „Свако дете има право да одраста здраво“  као и фотографије и видео записе са летњег кампа одржаног у Летенки на Фрушкој Гори  на којем су присуствовала и деца из Грачанице у оквиру Дечјег фестивала „Грачаници на дар“.

Директор Покрајинског завода за спорт и медицину спорта Др Данијел Жупић захвалио се општини Грачаница на гостопримству и сарадњи посебно председници општине Грачаница проф. др Љиљани Шубарић и директору општинског одељења за спорт и омладину Душану Цвејићу.

„Хвала вам што сте у нашем заводу препознали партнера и данас сви овако заједно поносно стојимо испред вас. Желим да пренесете својим суграђанима да сва обећања која смо дали пре годину дана смо у потпуности испунили и не само испунили него смо и позлатили великом љубављу и пријатељством које нико никада неће моћи да умањи и нико никада неће моћи да раскине. Све  ово не би могли да остваримо без безрезервне помоћи председнице докторке Љиљане и директора Цвејића који сваку наши мисао и хтење извршава брзином светлости и човека коме ништа није тешко у циљу унапређења спорта на територији општине Грачаница“ казао је на крају трибине др Жупић.

Велика сала Дома културе у Грачаници синоћ је била испуњена до последњег места а осим деце родитеља и тренера присутни су били и руководиоци одељења општине Грачаница као и руководиоци здравствених институција.

Гости из Новог Сада са тимом спортских и медицинских стручњака данас ће обавити тестирање деце виших разреда основне школе „Краљ Милутин“ из Грачанице у просторијама  Средњошколског центра у Лапљем Селу.

Извор: Општина Грачаница

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон