Србија

Почео састанак Вучића и Лајчака у Београду

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.

Ово је прва посета Лајчака Београду ове године, а последњи пут је био у главном граду у новембру прошле године.

Лајчак долази у Београд три дана уочи најављеног почетка примене уредбе централне банке у Приштини према којој би евро био једино средство за обављање готовинских платних трансакција на КиМ.

Портпарол ЕУ Петер Стано рекао је да ће Лајчак, после данашње посете Београду, сутра боравити у Приштини, као и да је то део Лајчаковог „сталног контакта и интеракције са партнерима како би им помогао да напредују у дијалогу“.

Вучић и Лајчак су се последњи пут састали 17. јануара у Давосу, а председник Србије је тада рекао да је упозорио да Приштина својим потезима доводи у питање све што је до сада постигнуто у нормализацији односа.

Вучић је указао да је најава Приштине да ће укинути платни промет са Србијом – покушај да се укине дијалог Београда и Приштине и покушај прогона српског народа са КиМ, као и да се нада да то међународна заједница неће дозволити.

Лајчак је у Давосу изјавио да је информисао Брисел о намери Приштине да укине платни промет са Србијом и изразио уверење да ће се пронаћи решење које неће имати никаквих негативних последица.

Амбасаде земаља чланица Квинте у Пристини позвале су јуче Приштину да суспендује примену уредбе централне банке како би се омогуц́ио довољно дуг прелазни период и навеле да уредба изазива забринутост у погледу утицаја, посебно на заједнице са српском вец́ином.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон