КосовоНасловна

Адвокат Милана Радоичића: „Није било предвиђено да било ко страда, није била намера да се отвори ватра“

Адвокат Милана Радоичића, Горан Петронијевић гостујући у емисији „Ћирилица“ на телевизији Хепи, коментаришући догађаје у Бањској 24. септембра, рекао је да су у свакој ситуацији прво криви Срби, па се тек онда гледа шта се заправо догодило.

„Што се тиче самог поступка и мог брањеника Радојичића немам овлашћења да говорим о неким стварима које би људе занимале. Ја своје клијенте не браним на телевизији, то се ради у судници. Тај главни догађај, који је иницирао читав проблем настао је због тога што се из необјашњивих разлога припадник косовске полиције попео на један од тих камиона, иако су они знали од раније, а били и обавештени о томе да када се поставе барикаде да се оне минирају. Експлозивне направе се постављају да би у случају да булдожер крене да их уклања он био онеспособљен, да би барикаде остале. Зашто и ко је тог момка послао да се попне на барикаду? Тај момак је невина жртва. Није било предвиђено да било ко страда. Претпоставка је да је он то нехатно активирао или да је хтео да деактивира направу. То знају они који су били уз њега тада и ако буду поштени рећи ће шта се и како заиста догодило. Он није био жртва било какве ватре, то је био непредвиђени догађај, који је после довео до сукоба ове групе и косовске полиције“, објаснио је адвокат Горан Петронијевић.

Према његовим речима све се дешавало ван зидина манастира Бањска.

„Ово је била идеална прилика да се уведе црква у све то, и да се СПЦ опет оптужи за све ово. Покушавају да увуку у ово све манастир Бањска, монахе, поклонике који су били унутра, који немају везе ни са чим, монаси, послушници.. Нико од њих није ни претпостављао шта ће се догодити“, навео је адвокат Радоичића.

Како је дошло до обрачуна код манастира?

„Догодило се то и да је дошло до међусобне ватре, и манастир се налази између албанске полиције и групе момака са друге стране и то је једино где се манастир може помињати. Треба бити јако опрезан, манастир је главни део села, и по чему је село познато. Те ствари обавезно треба одвојити“, истакао је Горан Петронијевић.

Петронијевић је даље тврдио да подаци указују да је један (најмање) од Срба рањен и онда су пришли неки полицајци, са стране Приштине и директно му пуцали у главу рафале.

„То се може видети на сликама. Потпуно је разнета десна страна главе, види се на фотографијама. Он је пао на леву страну и ту су му упутили рафал. Чак да је и непријатељ, да је пуцао на њих, а није, оног момента када буде рањен, он није непријатељ већ рањеник и међународна заједница потписује обавезно поступање. Конвенције УН и ЕУ о понашању полиције па чак и у овим ситуацијама. Људски живот је неприкосновен. Очигледно је да присуство и ЕУ и УН у виду КФОР-а, и сви знају а нико ништа не предузима, нико не говори ево истражићемо. Неконтролисане ситуације повлаче неконтролисане догађаје, једна од тих ситуацији је и смрт Бојан, злоупотребом косовске полиције или неког ко је са њима био“, додао је он.

„Косовска полиција није пријавила све“

„По неким подацима је било и више рањених, очигледно није само косовска полиција учествовала, можда је нека паравојна формација. То је једна од ствари, а са друге стране Приштина није пријавила, сем тог момка што је страдао и двојицу рањених, никога више. То је немогуће у пуцњави која је трајала неколико сати. Лоше и тешко и ружно све што се догодило, али Приштина има шта да крије. Нису дозволили никоме да присуствује обдукцији, нису дозволили ништа. Готово 7 дана су чекали на крај обдукције, што показује озбиљну сумњу да се њихова кривица открије“, додао је бранилац Радоичића.

Како је даље навео у свом гостовању, „уобичајено је да су прво криви Срби, а онда се тек гледа шта се догодило“.

„Треба питати косовску полицију шта се догодило, ко је учествовао, да ли су момци ликвидирани такорећи „оверени“, то је сада оно чиме ће се истрага бавити, Тужилаштво је предложило притвор за Милана Радоичића, суд није прихватио. Ту нема доказа, докази су у Приштини, нажалост. Каква је њихова стратегија, шта ће тражити, то ћемо видети. Радоичић неће открити њихов идентитет, мој посао је да штитим клијента пред судом и тужилаштвом и ја ћу то чинити – истакао је он.

Извор: Блиц

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон