KosovoNaslovna

Advokat Milana Radoičića: „Nije bilo predviđeno da bilo ko strada, nije bila namera da se otvori vatra“

Advokat Milana Radoičića, Goran Petronijević gostujući u emisiji „Ćirilica“ na televiziji Hepi, komentarišući događaje u Banjskoj 24. septembra, rekao je da su u svakoj situaciji prvo krivi Srbi, pa se tek onda gleda šta se zapravo dogodilo.

„Što se tiče samog postupka i mog branjenika Radojičića nemam ovlašćenja da govorim o nekim stvarima koje bi ljude zanimale. Ja svoje klijente ne branim na televiziji, to se radi u sudnici. Taj glavni događaj, koji je inicirao čitav problem nastao je zbog toga što se iz neobjašnjivih razloga pripadnik kosovske policije popeo na jedan od tih kamiona, iako su oni znali od ranije, a bili i obavešteni o tome da kada se postave barikade da se one miniraju. Eksplozivne naprave se postavljaju da bi u slučaju da buldožer krene da ih uklanja on bio onesposobljen, da bi barikade ostale. Zašto i ko je tog momka poslao da se popne na barikadu? Taj momak je nevina žrtva. Nije bilo predviđeno da bilo ko strada. Pretpostavka je da je on to nehatno aktivirao ili da je hteo da deaktivira napravu. To znaju oni koji su bili uz njega tada i ako budu pošteni reći će šta se i kako zaista dogodilo. On nije bio žrtva bilo kakve vatre, to je bio nepredviđeni događaj, koji je posle doveo do sukoba ove grupe i kosovske policije“, objasnio je advokat Goran Petronijević.

Prema njegovim rečima sve se dešavalo van zidina manastira Banjska.

„Ovo je bila idealna prilika da se uvede crkva u sve to, i da se SPC opet optuži za sve ovo. Pokušavaju da uvuku u ovo sve manastir Banjska, monahe, poklonike koji su bili unutra, koji nemaju veze ni sa čim, monasi, poslušnici.. Niko od njih nije ni pretpostavljao šta će se dogoditi“, naveo je advokat Radoičića.

Kako je došlo do obračuna kod manastira?

„Dogodilo se to i da je došlo do međusobne vatre, i manastir se nalazi između albanske policije i grupe momaka sa druge strane i to je jedino gde se manastir može pominjati. Treba biti jako oprezan, manastir je glavni deo sela, i po čemu je selo poznato. Te stvari obavezno treba odvojiti“, istakao je Goran Petronijević.

Petronijević je dalje tvrdio da podaci ukazuju da je jedan (najmanje) od Srba ranjen i onda su prišli neki policajci, sa strane Prištine i direktno mu pucali u glavu rafale.

„To se može videti na slikama. Potpuno je razneta desna strana glave, vidi se na fotografijama. On je pao na levu stranu i tu su mu uputili rafal. Čak da je i neprijatelj, da je pucao na njih, a nije, onog momenta kada bude ranjen, on nije neprijatelj već ranjenik i međunarodna zajednica potpisuje obavezno postupanje. Konvencije UN i EU o ponašanju policije pa čak i u ovim situacijama. Ljudski život je neprikosnoven. Očigledno je da prisustvo i EU i UN u vidu KFOR-a, i svi znaju a niko ništa ne preduzima, niko ne govori evo istražićemo. Nekontrolisane situacije povlače nekontrolisane događaje, jedna od tih situaciji je i smrt Bojan, zloupotrebom kosovske policije ili nekog ko je sa njima bio“, dodao je on.

„Kosovska policija nije prijavila sve“

„Po nekim podacima je bilo i više ranjenih, očigledno nije samo kosovska policija učestvovala, možda je neka paravojna formacija. To je jedna od stvari, a sa druge strane Priština nije prijavila, sem tog momka što je stradao i dvojicu ranjenih, nikoga više. To je nemoguće u pucnjavi koja je trajala nekoliko sati. Loše i teško i ružno sve što se dogodilo, ali Priština ima šta da krije. Nisu dozvolili nikome da prisustvuje obdukciji, nisu dozvolili ništa. Gotovo 7 dana su čekali na kraj obdukcije, što pokazuje ozbiljnu sumnju da se njihova krivica otkrije“, dodao je branilac Radoičića.

Kako je dalje naveo u svom gostovanju, „uobičajeno je da su prvo krivi Srbi, a onda se tek gleda šta se dogodilo“.

„Treba pitati kosovsku policiju šta se dogodilo, ko je učestvovao, da li su momci likvidirani takoreći „overeni“, to je sada ono čime će se istraga baviti, Tužilaštvo je predložilo pritvor za Milana Radoičića, sud nije prihvatio. Tu nema dokaza, dokazi su u Prištini, nažalost. Kakva je njihova strategija, šta će tražiti, to ćemo videti. Radoičić neće otkriti njihov identitet, moj posao je da štitim klijenta pred sudom i tužilaštvom i ja ću to činiti – istakao je on.

Izvor: Blic

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button