Друштво

Порфирије: И српски народ има право да се сабира и потврђује свој духовни идентитет

Патријарх Порфирије поручио је данас на заједничкој седници влада Србије и Републике Српске, у оквиру Свесрпског сабора, да сваки народ, као и српски, има право да се сабира и одржава своје саборе и потврђујемо свој духовни идентитет.

„Ово јесте Сабор нашег српског народа, пошто сваки народ има свој печат и своју посебност, то јест има свој идентитет, што је духовна категорија. У зависности од тога који је духовни идентитет, што ће рећи какав је и који је корен – зависиће све остало. И у томе је наш народ један и јединствен и просторно и дијахроно“, рекао је патријарх.

Како је рекао, све ово што су пре њега говорили на заједничкој седници влада, а нарочито председник Србије Александар Вучић подвлачећи фундаментални значај економије, без које нема сигурности нити безбедности, још је један једнако важан фактор, а то је духовни идентитет.

„Веома је важно да будемо оно што јесмо, јер може бити да можемо обезбедити све спољашње, али ако нас нема, онда је то празна орахова љуска. И у том смислу, као и сваки други народ имамо право да се сабирамо и саборујемо, манифестујемо, потврђујемо и сведочимо ко смо и шта смо – свој идентитет, него имамо и обавезу да то чинимо ако хоћемо да нас има, да нас буде“, рекао је Вучић.

Поручио је да се зато сабирамо не против било кога, већ за то да будемо оно што јесмо.

„Сабирамо се да бисмо дарове које смо добили од Бога умножили у славу Његову, да бисмо без страха и без комплекса, знајући ко смо и шта смо, ступали у креативан, плодотворан дијалог са свима који су око нас и који су са нама, како бисмо онда били способни да умноживши оно што је наше, обогаћујемо и наравно увек отворени, кад год је то могуће, да обогаћујемо себе“, навео је патријарх.

Навео је да се заједно, сабирамо се да бисмо подржавајући једни друге, били бољи себи, бољи међу собом, али и бољи према другима који су позвани да буду наши ближњи, а за које смо ми позвани да их видимо као ближње.

„Сабирамо се на молитви, Сабор почињемо молитвом да бисмо били једно у врлини, у добру, у спремности да разумемо једни друге, међу собом, да можемо да прихватимо једни друге и онда када имамо различите ставове по одређеним питањима и темама. Сабирамо се да бисмо разумели да смо неопходни, да смо потребни једним другима. Зато се и ја молим Богу да и овај наш сабор и саборовање, као и сваки сабор који има за циљ добро, увек буде Богом благословен“, поручио је Порфирије.

Извор: Танјуг, ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон