Косово

Породице рањених младића не могу да забораве прошлогодишњи Божић: Најбитније да су деца добро, сутра ће се поново ићи по бадњак

Навршава се годину дана од рањавања Стефана и Милоша Стојановића на Бадњи дан 6.јануара у Готовуши у општини Штрпце. Породице рањених младића кажу да им је то био „крвави Божић“. Док се припадник КБС Азем Куртај који их је ранио налази се на слободи, председник општине Штрпце Далибор Јевтић истиче да су Срби правно незаштићени.

Одлазак по бадњак је за све Србе важан догађај, као део обичаја који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Божићу. Прошле године је за становнике Готовуше, Сиринићке жупе, а посебно породице Стојановић из Готовуше био, како кажу, најгори до сада.

Стефан и Милош Стојановић су рањени у Готовуши када су се 6. јануара из сече бадњака враћали својим кућама. На њих је из возила пуцао Азем Куртај који је ранио оба младића. Један је рањен у шаку док је други задобио прострелну рану рамена.

Звонко Стојановић отац рањеног Милоша истиче да су и читаву годину касније сећања на тај дан помешана. Најбитније је, каже, да су деца добро и ван животне опасности.


“Како и сами видимо време врло брзо пролази, прошло је годину дана од рањавања двоје деце на Бадњи дан у Готовуши а један од њих је био и мој син. Иако је прошла година осећања су још увек помешана, ту су емоције и срећа и туга и радост све је још увек ту. Најбитније од свега је да су деца добро и да нису у животној опасности. Што се тиче атмосфере у којој дочекујемо наш најрадоснији празник Божић то је као и сваке године. Надам се да ће момци не само из Готовуше, већ из читаве Сиринићке жупе опет ићи, донети бадњак у срећи, здрављу и уз песму као што су увек радили“, казао је Стојановић.

За Миленковић Славицу, баку дванаестогодишњег Стефана то је био крвави Божић. Каже да је захвална богу што јој је унук остао жив.


„Божић је за мене прошле године био крвави Божић, нисмо ни обичај учинили како ваља, а надам се да ћемо ове године прославити као сви нормални људи, да тога не буде више. То је био ужасан дан и дан данас се тако сећам, то је за мене као баку био ударац. Унук је добро, мало има ожиљак то је раме близу srcа, како је могло да буде добро је, хвала богу“, истиче Славица.

И после годину дана за мештане Штрпца свеже су слике рањених, али И страх који је уследио. И овај Божић дочекују у стрепњи. 


Вељко Миладиновић за Косово онлајн тај догађај описује као трагедију српског народа, и каже да мештани осећају страх од онога што тек може да се деси

„Како да кажем како се осећамо после те трагедије српског народа која се наставља и дан данас. Жао ми је те деце која су рањена и хвала богу да су остала у животу. Што се општине Штрпце тиче са околним местима народ има неки посебан страх и стрес због свих могућих дешавања која тек могу да ескалирају, обзиром да приштинска влада неће никако да се договара са Србима и српским народом, много ће бити тешко“, казао је Миладиновић.

Пешић Марица истиче да мештани након овог догађаја не знају више ни да се радују.

„Као да није Божић, више не знамо да се радујемо. Не знам шта да кажем, жалосно, тужно, а не знамо шта нас чека, али мора да се иде даље“, казала је Пешић.
„Има страха, старији људи се боје шта ће бити. Ми Срби овде у Сиринићкој жупи стварно живимо у гету“ истиче још један становник Штрпца.

Припадник КБС Азем Куртај који је из пиштоља ранио Стефана и Милоша одлуком суда у Урошевцу пуштен је да се брани са слободе. Милошев заступник Вељко. Д. Радић истиче да је последње рочиште одржано још 16.марта и да се предмет сада налази пред Апелационим судом

„Ако бих сумирао утиске целокупног поступка моје очекивање је било да ће ова кривична ствар да иде доста убрзано међутим, последње рочиште које је пред Основним судом у Урошевцу одржано било је рочиште за прво саслушање и то 16. Марта 2023 године, и од тога дана нити ја који заступам Милоша Стојановића ни мој колега који заступа малолетног Стефана Стојановића нисмо добили никакав позив нити писану информацију о току и статусу кривичног поступка против оптуженог Азема Куртаја. Према сазнањима која сам добио у Основном суду у Урошевцу од поступајућег судије предмет се тренутно налази пред Апелационим судом у Приштини, а сам оптужени Азем Куртај је на слободи. Решењем којим је 16. марта мера притвора била замењена мером условног притвора, после два месеца је било укинуто и оптужени се сада налази на слободи“, казао је Радић.
 
Председник општине Штрпце Далибор Јевтић истиче да  је и годину дана од напада на српске дечаке Стефана и Милоша Стојановића на Бадњи дан главни утисак да је на делу неправда и да су Срби као народ незаштићени у правном смислу.


„И на овај Божић ми  осећамо да су Срби као народ незаштићени у том правном смислу, и када се догоди једна оваква ситуација која се десила пре годину дана оне институције које треба не само у смислу кажњавања већ и превентивног деловања, спречавања нечег сличног у будућност, не раде свој посао на начин на који би требали да раде, и мислим да је то главни утисак. Ја сам у више наврата и током 2023. говорио на ову тему и био нападан и од адвоката који брани оног који је пуцао на Стефана и Милоша, и таква реакција јавности довољно описује ситуацију и околности у којима ми данас као народ живимо“,казао је Јевтић.

Верује да у духу празника Божића  многи не подржавају оно што се десило шестог јануара, али истиче да је потребно да институције буду одлучније у спровођењу правде.

„Користим и ову прилику да позовем надлежне институције да добро погледају, анализирају и донесу најправеднију одлуку, јер то није само одлука да би починилац био кажњен, већ одлука мора да има и тежину превентиве, спречавања било кога да помисли да може нешто такво да уради и да прође некажњено, и мислим да је то оно  главно што ја, породице, и моји суграђани очекујемо по овом питању“, казао је Јевтић за Косово онлајн.

Извор: Косово онлине

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон