ВестиЛокалнеНасловна

Повољни временски услови за орезивање воћа

Повољни временски услови у фебруару допринели су да скоро сва домаћинства на територији општине Грачаница започну са пољопривредним радовима, а једна од првих активности је орезивање воћњака.


Исправно орезивање омогућава да воћке дају максимум зрелих плодова, као и максимум сунчеве светлости потребне за дозревање и поједностављује прскање и бербу. У орезивање се убраја и уклањање одумрлих, оштећених или старих неплодних грана.

– Ово је идеално време за резидбу воћа, не само зато што креће пролеће него и зато што постоји време у ком се резидба воћа ради. Оно што је најбитније за воће је то да се самом резидбом ми формирамо структуру тј. облик грађе дрвета где ће од садње до пете године касније да буде формирано стабло. Оно што је веома битно код формирања стабла је да крошња буде што шира и да има проветравање код саме воћне врсте, а да такође скидамо суве гране, болесне гране да воћка може да дише  – каже Драгиша Стојановић, директор Одељења за пољопривреду и шумарство Општине Грачаница.

Поред орезивања воћа, у овом периоду треба размишљати и о заштити воћака од разних штеточина, као и од неповољних временских услова.

– Идеални су услови за кројење, топло је и набубрело је види се и оно што је суво да се отклони и очисти. И нормално заштита свакако, без заштите узалуд кројење, ко није обавио зимско прскање подхитно није касно, али требало би да пожури. Чиме ће прскати многи који се баве воћарством, углавном знају да  постоји плаво уље, црвено уље и креч – каже Жика Костић воћар из Грачанице.

Стручњаци саветују да се приликом орезивања воћа обрати пажња да се не орезује прејако или преслабо, јер то ограничава родност и може да подстакне развој болести. Време орезивања зависи од врсте воћа.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон