ДруштвоЛокалнеНасловна

Предавања на тему „Дигитализација, модел за очување и заштиту културног наслеђа“

У  сарадњи са Факултетом техничких наука из Новог Сада  у Дому културе „Грачаница“  одржана су предавања под називом: „Дигитализација, модел за очување и заштиту културног наслеђа“.

Предавања су одржана  у склопу пројекта „Подизање капацитета Дома културе Грачаница у циљу очувања, заштите и презентације културног наслеђа“.

„Ово је друга година да се у Дому културе „Грачаница“ радници стручно оспособљавају за рад, а оваква предавања имају за циљ промовисање и едукацију о важности чувања нашег културног блага новим техникама „претварања“ физичких артефаката и докумената у дигиталне формате. Да би се процес дигитализације у установама заштите културног наслеђа обављао континуирано и несметано, неопходно је ангажовање професионалаца унутар установе, као и спољних сарадника који ће радити на пословима дигитализације у циљу очувања и заштите културног наслеђа Републике Србије, истичу из Дома културе.

О техникама чувања и предусловима потребним за то и зашто је битно сачувати културно наслеђе говорио је  Аљоша Петојевић – специјалиста и струковни инжењер електротехнике и рачунарства.

„Циљ  је да ствари назовемо својим именом, заправо да се бавимо од тог првог есенцијалног податка,  да он буде тачан,  да се налази на свом месту и да такав податак буде оно што ће вештачка интелигенција узети као нешто што је објективно, јер грешке које настају у самом улазу као информација се касније мултипликују и  долази до великих погрешака“, казао је Петојевић.

Милан Танасковић који је задужен за овај пројекат истиче да Дом културе Грачаница, као водећа установа културе на овим простирима прати нове трендове и усавршава нове технике дигитализације и трајног чувања уметничких слика, из фундуса Галерије и књига из фонда библиотеке Дома културе „Грачаница.

„Други циљ је да чување нашег културног наслеђа у дигиталној форми проширимо и на наше културне споменике, односно манастире и све оно што је значајно за нашу културну баштину“, каже Танасковић.

Покровитељ овог пројекта је Министарство културе Владе Републике Србије.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон