LokalneNaslovna

Predsednica Šubarić razgovarala sa organizatorima i učenicima pesničkih susreta

Pesnički susreti „Lazar Vučković“ otvoreni su u Prizrenu a nastavljeni sinoć u gračaničkom Domu kulture. Pesnike, učesnike manifestacije, organizatore ali i ovogodišnjeg dobitnika nagrade Peru Zupca ugostila je danas predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić.

Centralni događaj književnih susreta „Lazar Vučković“, održan je sinoć u u Domu kulture „Gračanica“ gde je dodeljena nagrada „Lazar Vučković“ pesniku i novinaru Peri Zupcu za najbolju poeziju objavljenu u časopisu „Stremljenja“.

Predsednica opštine Gračanca prof. dr Ljiljana Šubarić primila je danas književnike i  učesnike pesničkih susreta „Lazar Vučković“ čiji su i ove godine organizatori „Panorama“ – Jedinstvo i Dom kulture „Gračanica“

Predsednica Šubarić  pozdravila je učesnike, organizarore i goste. Ona je kazala da je Gračanica ponosna i da se oseća privilegovano na činjenicu da se ovakvi događaji organizuju u Gračanici i zahvalila posebno direktorici „Panorama“ – Jedinstvo“ Radi Komazec što je i ove godine Gračanicu učinila dostojnom ovakve manifestacije. Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić poručila je pesnicima da su uvek dobro došli u Gračanicu jer iz svih kulturnih i književnih događaja građani crpe energiju u ovim teškim prilikama po narod na Kosovu čuvajući tako svoju istoriju, tradiciju i temelje postojanja.

Pesnički karavan nastavlja se danas, obilaskom Kosovskog Pomoravlja gde će pesnici kazivati stihove učenicima osnovne škole u Cernici kod Gnjilana.

Posetioci Doma kulture u Gračanici sinoć su bili u prilici da slušaju kazivanje stihova   sjajnih pesnika koji pohode  ovogodišnje pesničke susrete „Lazar Vučković“, Milice Lilić, Milutina Đuričković, Bratislava Milanovića, Vladana Rakića, Novice Kitića, Živojina Rakočevića dok je Pero Zubac je u pratnji svog sina muzičara Miloša Zupca kazivao stihove, između ostalih i svojih „Mostarskih kiša“,uz muzičku pratnju na gitari.

Lazar Vučković je bio pesnik, ali i novinar lista „Jedinstvo“. Tragično je stradao 1966. godine utopivši se zajedno sa pesnikom Blažom Šćepanovićem u Ohridskom jezeru, prilikom učešća na „Struškim večerima poezije“.Pesnički susreti posvećeni Lazaru Vučkoviću održavaju se od 1969. godine.

Izvor: Opština Gračanica

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button