ЛокалнеНасловна

Председница Шубарић разговарала са организаторима и ученицима песничких сусрета

Песнички сусрети „Лазар Вучковић“ отворени су у Призрену а настављени синоћ у грачаничком Дому културе. Песнике, учеснике манифестације, организаторе али и овогодишњег добитника награде Перу Зупца угостила је данас председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић.

Централни догађај књижевних сусрета „Лазар Вучковић“, одржан је синоћ у у Дому културе „Грачаница“ где је додељена награда „Лазар Вучковић“ песнику и новинару Пери Зупцу за најбољу поезију објављену у часопису „Стремљења“.

Председница општине Грачанца проф. др Љиљана Шубарић примила је данас књижевнике и  учеснике песничких сусрета „Лазар Вучковић“ чији су и ове године организатори „Панорама“ – Јединство и Дом културе „Грачаница“

Председница Шубарић  поздравила је учеснике, организароре и госте. Она је казала да је Грачаница поносна и да се осећа привилеговано на чињеницу да се овакви догађаји организују у Грачаници и захвалила посебно директорици „Панорама“ – Јединство“ Ради Комазец што је и ове године Грачаницу учинила достојном овакве манифестације. Председница општине Грачаница проф. др Љиљана Шубарић поручила је песницима да су увек добро дошли у Грачаницу јер из свих културних и књижевних догађаја грађани црпе енергију у овим тешким приликама по народ на Косову чувајући тако своју историју, традицију и темеље постојања.

Песнички караван наставља се данас, обиласком Косовског Поморавља где ће песници казивати стихове ученицима основне школе у Церници код Гњилана.

Посетиоци Дома културе у Грачаници синоћ су били у прилици да слушају казивање стихова   сјајних песника који походе  овогодишње песничке сусрете „Лазар Вучковић“, Милице Лилић, Милутина Ђуричковић, Братислава Милановића, Владана Ракића, Новице Китића, Живојина Ракочевића док је Перо Зубац је у пратњи свог сина музичара Милоша Зупца казивао стихове, између осталих и својих „Мостарских киша“,уз музичку пратњу на гитари.

Лазар Вучковић је био песник, али и новинар листа „Јединство“. Трагично је страдао 1966. године утопивши се заједно са песником Блажом Шћепановићем у Охридском језеру, приликом учешћа на „Струшким вечерима поезије“.Песнички сусрети посвећени Лазару Вучковићу одржавају се од 1969. године.

Извор: Општина Грачаница

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон