ВестиСрбија

Премијер Србије Милош Вучевић свечано отворио Пољопривредни сајам у Новом Саду, посетио и штанд Канцеларије за КиМ

Канцеларија за Косово и Метохију је битан ослонац у свим областима пољопривредне производње на подручју Косова и Метохије. Циљ нам је да помогнемо и промоцију пољопривредних производа наших пољопривредника како би били што успешнији и постали конкурентни на тржишту читаве Републике Србије. Сада већ традиционално, Канцеларија за Косово и Метохију, уз свесрдну помоћ Новосадског сајма организује посету пољопривредника са подручја АП Косово и Метохија Пољопривредном сајму у Новом Саду. Ове године Сајам ће укупно посетити око 600 пољопривредника са подручја наше јужне покрајине.

91. Међународни пољопривредни сајам одржава се ове године у трајању од шест дана, од 18. до 23. маја на Новосадском сајму. Учешће узима чак 27 земаља Европске уније, а земља партнер ове године је управо ЕУ. Штанд Канцеларије за Косово и Метохију налази се у Хали 1.

Свечаном отварању, поред премијера Милоша Вучевића који отвара Сајам, присуствовао је и комесар ЕУ за пољопривреду.

Имајући у виду да је промоција пољопривредних потенцијала Косова и Метохије од великог значаја за читав економски развој наше јужне покрајине, Канцеларија за Косово и Метохију већ дуги низ година улаже велике напоре у промовисању и афирмисању српске културе, обичаја и традиције ових крајева свим посетиоцима оваквих манифестација, а све у циљу креирања позитивнијег амбијента за опстанак и останак српске националне заједнице на овим просторима. Зато вас ове године на нашем штанду очекују пријатни домаћини, излагачи из области пољопривреде, туризма, мали произвођачи домаће хране и породичне винарије, а ту ће бити и бројни садржаји у виду презентација појединих подручја Косова и Метохије и богате гастрономске понуде уз пратећи културно уметнички програм.

На штанду Канцеларије за КиМ своје производе излажу домаћини са подручја општина Гњилане, Ново Брдо, Витина, Лепосавић (у оквиру кога и ученици Пољопривредне стручне школе из Лешка), Штрпце, Зубин Поток и Ораховац.

Канцеларија је позвала посетиоце Сајма да, уважавајући све тешкоће са којима се наши сународници суочавају на Косову и Метохији, посети штанд Канцеларије за Косово и Метохију како би заједно помогли нашим излагачима у очувању традиције и српских обичаја на овим просторима које они вековима чувају и помогли успешније афирмисање српских старих заната и производње домаћих вина, ракија и осталих домаћих производа.

Вучевић: Пољопривреда важна за свеукупну економију Србије

Премијер Србије Милош Вучевић отворио је данас 91. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду и том приликом рекао да је та сајамска манифестација дубоко укорењена у Нови Сад.
Вучевић је додао да је буџет за пољопривреду у односу на 2012. годину увећан 3,5 пута.

„Мислим да је важна ствар да је партнер овогодишњег сајма ЕУ јер је то снажна порука да не добијамо само поруке шта треба да урадимо него да покажемо и шта Европска унија има и доноси на корист нашим грађанима и да то нису протоколи већ ствари које мењају живот на боље. Пољопривреда је дубоко укорењена у Србији и то је битно за свеукупну економију. Ми неке ствари морамо да поправимо, али постоји воља са стране ЕУ комисије да се добре и велике ствари реализују у Србији и то јесу европске вредности“, казао је Вучевић.

Европска унија је овогодишњи партнер Пољопривредног сајма, а према речима комесара ЕУ за пољопривреду Јануша Војчеховског Србија ће имати користи кад буде део пољопривредне ЕУ породице.

„Сајам има дугу традицију јер окупља људе да разговарају о пољопривреди. Ова година је посебно значајна јер је Европска унија партнер. За мене као комесара ово је сјајна прилика да будемо раме уз раме у нечему што је важно свима нама јер пољопривреда је део живота од ког сви зависимо. Овај сектор се суочава са растућим притисцима и мора да одговара на нове изазове“, казао је Војчеховски.

Директор Новосадског сајма Никола Ловрић рекао је да је част и задовољство бити домаћин оваквог догађаја.

„Никад нисмо имали оволико званичника, а посебно желим да поздравим дугогодишњег пријатеља сајма, Милоша Вучевића, који је посебно много учинио за сајам. Са поносом могу да истакнем да имамо преко 1200 излагача из више од 40 земаља широм света. Ми ћемо бити епицентар на карти агродогађаја у наредним данима, казао је Ловрић.

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић истакла је да је Пољопривредни сајам један од светски познатих симбола Новог Сада.

„За све нас је важно да сајам и ове године прати светске трендове и оправдава своју величину. Посебно ме радује што поред подршке Покрајинске владе, овај 91. пољопривредни сајам има снажну подршку Европске уније. Развој пољопривредне производње међу највишим је приоритетима нове покрајинске владе“, казала је Гојковић.

Према речима градоначелника Града Новог Сада Милана Ђурића, са захвалношћу треба помињати све оне који су себе уградили у Нови Сад и дали свој допринос сајму.

„Зато се захваљујем Милошу Вучевићу, а мени је остало да наставим његова велика дела. То је позив да јачамо и Нови Сад и сајам и да то буде место окупљања породица са вером у нашу светлу будућност, казао је Ђурић.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон