Косово

Превентивни прегледи штитасте жлезде у Дому здравља у Грачаници

У оквиру акције бесплатних превентивних прегледа Министарства здравља Србије, која се одржава у више од 170 здравствених установа, данас су у Дому здравља у Грачаници организовани превентивни прегледи штитасте жлезде.

Доктор који обавља прегледе у Дому здравља у Грачаници Синиша Рашић, рекао је да превентивни прегледи болести штитасте жлезде подразумевају ултразвучни преглед и хормонске анализе, како би се утврдила функција штитасте жлезде код пацијената.

“Што се тиче одазива пацијената, задовољни смо, имамо близу 50 пацијената који чекају на преглед, што се тиче резултата хормона, њих ћемо добити тек за пар дана, а ултразвучни налази показују да би овакве прегледе требало организовати чешће, невезано само за штитатсу жлезду, већ и за друге болести, јер ови прегледи имају за циљ рану дијагнозу и рано откривање болести, а самим тим ће и успешност лечења бити већа”, рекао је за Рашић за Косово онлајн.

Мештанка Грачанице Нада Бркљач истакла је да превентивни прегледи грађанима много значе.

“Превентивни прегледи значе много за грађане, да имају овакву прилику да се одазову на прегледе превентивно, а људи имају проблема, тако је да је ово веома лепа акција”, рекла је Бркљач.

Превентивним прегледима одазвали су се имештани околних села. Милица Миладиновић из Доње Брњице истакла је да превентивни прегледи, и то што здравствене установе функционишу у Грачаници за њих има велики значај, јер не морају да путују у централну Србију како би одрадили прегледе.

“Превентивни прегледи много значе, посебно за људе који који не обављају често ултразвучне прегледе, и то што је бесплатно веома значи за саму превенцију, да се на време открије болест штитасте жлезде. Ја сам из Доње Брњице и ово што имамо здравствену установу у Грачаници за мештане мог села је од великог значаја, јер имамо прилику да се лечимо овде”, рекла је Миладиновић.

С обзиром да је фокус здравствене заштите стављен на превенцију, бесплатни прегледи се од почетка децембра прошле године организују у свим већим здравственим установама у српским срединама на Косову.

Извор: Косово онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон