ДруштвоКосовоНасловна

Превентивни прегледи у КБЦ Косовска Митровица и Заводу за јавно здравље

По одлуци Министарства здравља данас су у термину од 8 до 16 часова у здравственим установама широм Србије организовани превентивни прегледи. У КБЦ Косовска Митровица на интезивном одељењу и Заводу за јавно здравље грађани су могли да измере крвни притисак, ниво шечера у крви, да измере телесну масу и одреде степен ухрањености.

У лабораторији КБЦ Косовска Митровица грађани могу без упута и заказивања да провере ниво шећера у крви.

“Проверава се гликемија, холестерол, триглицериди. Пратимо ниво шећера последња два, три месеца прво и основно код дијабетичара, а може бити један од предуслова настанка атеросклерозе или повишеног крвног притиска и многа друга срчана обољења”, каже за ТВ Мост Ивана Димић, специјалиста клиничке биохемије.

Превентивни прегледи по препоруци Министарства здравља Републике Србије организовани су и на интензивном одељењу и у Заводу за јавно здравље. Дарко Аксентијевић, специјалиста хигијене каже да прегледи обухватају мерење телесне тежине и одређивање степена ухрањености.

“Сви знамо да одређивање тих параметра говори нам да ли су особе ухрањене, односно да ли су гојазне или не, а сви знамо да су гојазне особе у ризику да оболе од других болести. Зато препоручујемо свим пацијентима да воде редовну исхрану и да долазе на превентивне прегледе како би на време установили да ли припадају гојазним особама или не”, наводи Аксентијевић.

Превенција је значајна јер може да спречи настанак болести и поспеши излечење уколико се нека болест открије на време. Зато су ови прегледи и те како важни.

Извор: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон